Foto: dnevnik.rs
Na Svetskim igrama koje su održane prošlog vikenda u Birmingemu, (SAD) Novosađanin Ivan Dela Kroče osvojio je u džiju-džici srebrnu medalju u kategoriji do 69 kilograma.

Uz zlatno odličje Aleksinčanina Nikole Trajkovića (do 85 kg) to je svakako rezultat vredan pažnje. Inače, Svetske igre najprestižnije je takmičenje za sve neolimpijske sportove koji imaju potencijal da postanu olimpijski. Održavaju se svake četiri godine i to godinu dana nakon Olimpijade.

– U našem sportu dve godine pre Svetskih igara prikupljaju se bodovi na svetskim i evropskim prvenstvima, kao i grendslemovima, na osnovu kojih se stiču kvalifikacije – kaže Ivan Dela Kroče za “Dnevnik”. – Iz svake kategorije je izabrano po šest najboljih boraca iz celog sveta i mi smo prvi put u istoriji Srbije uspeli da izborimo kvalifikacije iz džiju-džice.

Ivan je u SAD otputovao sa svojim trenerom Janošem Kopasom, koji je bio i selektor reprezentacije, dok je Nikolin trener njegov otac. Naš sagovornik smatra da je jedini razlog zbog kog su takmičari džiju-džice uspešni upravo to porodično okruženje. Od izuzetnog značaja je i zdrav timski odnos između trenera i sportista, koji doprinosi i fizičkoj i mentalnoj pripremi za takmičenja.

– Na Svetskim igrama smo dobili najteži žreb, u grupi je bilo i po četiri favorita – kaže Ivan. – Ipak, bio sam drugoplasiran u svojoj grupi. Borio sam se sa svetskim prvakom iz 2019. godine kada sam bio treći. Slovenca nisam pobeđivao ranije na većim takmičenjima, ali sad sam uspeo. Borba je bila neizvesna, te je predstavnik Slovenije poveo, ali sam, zahvaljujući slabijoj koncentraciji suparnika u poslednjih dvadesetak sekundi, preokrenuo rezultat i pobedio.

Foto: dnevnik.rs

U finalu se borio sa Nemcem, koji je, kako sam priznaje, bio bolji i dominantniji.

– Dao sam sve od sebe ali to nije bilo dovoljno ovog puta i osvojio sam srebro – veli Ivan.– Posebno sam zahvalan Gradu Novom Sadu, koji mi je finansijski omogućio da odem na Svetske igre.

Četiri nedelje pre Svetskih igara, Ivan Dela Kroče i Nikola Trajković doneli su dva zlata Srbiji na Evropskom prvenstvu u Izraelu. Od novembra su imali intenzivne pripreme, a trud i posvećenost su se isplatili. Zlato osvojeno krajem maja u Izraelu, u konkurenciji 24 takmičara, je drugo u istoriji Srbije.

– Nije bilo vremena za slavlje nakon Evropskog prvenstva, već smo nastavili sa intenzivnim treninzima za Svetske igre, a dve nedelje pre takmičenja sam bio u Austriji i tamo vežbao s njihovim reprezentativcima – priseća se Ivan.

Završne pripreme bile su u Novom Sadu zajedno sa Aleksinčanima. – Put do Birmingema trajao je 24 časa i bio je naporan, ali sam imao dovoljno vremena za pripremu i skidanje viška kilograma, sa kojima većina nas kuburi pre samog takmičenja – napominje Ivan. – Organizacija je bila na vrhunskom nivou. Bili smo smešteni na jednom koledžu i imali fenomenalne uslove. Ceo grad je bio posvećen svetskim igrama, na ogromnim bilbordima bile su slike takmičara iz svih sportova, most je bio osvetljen bojama svetskih igara, tako da smo potpuno oduševljeni. Prezadovoljni smo postignutim rezultatima, isplatio nam se trud i rad koji godinama ulažemo u džijudžicu. Nadam se da se i drugi ponose nama, jer smo Srbiju predstavili u najboljem svetlu.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments