Foto: dnevnik/ J. Vukašinović

Dan avijacije, 2. avgust, obeležen je polaganjem venaca na Avijatičarskom groblju. Tom prilikom otkrivene su i spomen-ploče s imenima 56 vazduhoplovaca poginulih u Novom Sadu u periodu od 1919. do 1941. godine.

Predsednik Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine Stanko Šušnjar podsetio je na bogatu istoriju vazduhoplovstva u Novom Sadu, kao i da je tu do 1936. godine bilo sedište Komande vazduhoplovstva, nakon čega je preseljeno u novu zgradu u Zemunu. On smatra da obnova i uređivanje Avijatičarskog groblja predstavljaju dug vazduhoplovcima.

– Novi Sad je nekada bio stecište većeg broja vazduhoplovnih jedinica, a broj poginulih vazduhoplovaca u vazdušnim nesrećama od 1919. do 1941. godine to pokazuje – rekao je Stanko Šušnjar. – Osim toga, Novi Sad je grad u kom je osnovana prva pilotska škola i grad u kome su se održavala vazduhoplovna takmičenja za “kraljev pehar”, 6. septembra, na rođendan prestolonaslednika Petra, koji je tad još uvek bio maloletan. Ne bi trebalo zaboraviti ni da je 1923. godine u Novom Sadu otvorena fabrika “Ikarus” u kojoj je za pet, šest godina izrađeno više od 150 aviona i hidroaviona, uglavnom za potrebe vojske.

Prva proslava 1924. godine

Dan avijacije obeležava se 2. avgusta, jer je tada 1893. godine kralj Srbije Aleksandar Obrenović izdao naređenje da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Prva proslava organizovana je upravo u kolevci vazduhuhoplovstva u Srbiji – Novom Sadu, 1924. godine, te je do 1941. godine taj dan proslavljan kao slava svih pilota i letača.

Izrada i postavljane dve spomen-table poginulim vazduhoplovcima na delu Rimokatoličkog groblja, takozvanom Avijatičarskom groblju, realizovana je u okviru sanacije javnih spomenika na teritoriji Novog Sada, a obnovu desetak spomenika i obeležja Zavod za zaštitu spomenika kulture poverio je preduzeću “Granit Liješće” iz Sremske Mitrovice.

Foto: dnevnik.rs

– Table s imenima 56 pilota Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije, koji su od 1919. do 1941. godine poginuli na radnim zadacima, izrađene su od kaljenog stakla i postavljene su na zid već postojećeg spomen obeležja, s leve i desne strane – objasnio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić. – Novac smo dobili od Grada, preko Uprave za kulturu.

Osim predstavnika Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine, vence su položili i predstavnici gradskog odbora SUBNOR-a, Aero kluba “Novi Sad” i drugi, prenosi Dnevnik.

dnevnik.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments