Foto: NSEPK

Sama kruna Evropske prestonice kulture, programski luk Druga?Evropa, Novosađanima i Novosađankama doneće uvid u svet angažovanih umetnika, konceptualista i avangardista koji su smeli i umeli da gledaju široko i drugačije. 

Multimedijalna izložba Milky Way biće otvorena 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Likovnom salonu KCNS, kao i u Distriktu, u prostoru Biroa i prikazaće uticaje i refleksije nadaleko poznatog novosadskog neoavangardnog pokreta koji je Novi Sad upisao u evropske tokove umetnosti.

Milky Way obuhvata i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma Project Cancer, Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i  audiovizuelni performans SIRENS by NOVI_SAD, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa. 

U samom finalu Druge? Evrope, publika će slušati pank, kao neizostavni deo novosadskog supkulturnog muzičkog nasleđa, predstavnik je kontroverzni umetnik iz Brazila Eđgar (Edgar), koji će u Fabrici u Distriktu nastupiti 27. novembra.

Festival čija je glavna misija podrška LGBT+ zajedinici, detabuizacija zajednice, kao i popravljanje položaja u društvu, pre svega u smislu povećanja njene medijske i društvene vidljivosti – Merlinka, festival LGBT filmova i kulture, biće održan u Novom Sadu od 22. do 24. novembra. 

Publika će ovom prilikom gledati predstave Strah od leptira i Femkanje – Šta se desilo sa pokondirenom tikvom u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház ,biće priređeno književno veče Srpska queer književnost u Kulturnoj stanici Liman, dok je centralni događaj festivala izložba Queer Europe koja će biti otvorena u Skladištu novosadskog Distrikta i obuhvatiti radove 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja sa prikazom LGBT+ zajednice i njene egzistencije u Evropi i fotografijama koje ilustruju realnost  sa kojom se ova zajednica suočava. 

Predstava Femkanje; foto: Promo

Novi Sad, kao evropski centar književnosti, u okviru projekta Nesaglasnost pesnici i pesnikinje suočavaće svoje stavove o književnosti te pokazati kako je upravo ova vrsta umetnosti polje otvoreno za debatu, sporazum i nesporazum, dinamiku i kreativnost.

U samom finalu Druge? Evrope premijerno će biti prikazan hrabar ekspertimentalan dokumentarni film LaBOLatorija 23, u režiji Aleksandre Jelić, 26. novembra u Distriktu.

Nastao u okviru projekta Misija Avatar, u filmu su, kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama,  rasvetljavani uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja.

Umetnici i umetnice iz Evrope, Japana i Srbije te predstaviti svoje zaključke na izložbi Art body Art koja će biti otvorena u Fabrici u Distriktu, dok će izložba Alternativa u izlogu pokazati kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani i Novosađanke u 20. veku, ali i kako se alternativna i avangardna orijentacija Novog Sada ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, u prostoru Francuskog instituta, u Distriktu.

Izložbu će pratiti i tribina na temu Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka. Poslednje nedelje Druge? Evrope biće izvedena predstava Intima Porodice bistrih potoka, pod ideološkim vođstvom Božidara Mandića, a biće prikazan film Oništiti se o kome će Mandić diskutovati sa publikom.  

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs. 

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
22/11/2022 10:11

Ja koliko vidim ove predstave su sve u sluzbi lgbt propagande i tzv ‘rodnog identiteta’. To se danas zove kulturom??? Mozda u nsu…