Foto: Parents Magazine
Služba patronaže Doma zdravlja „Novi Sad“ u saradnji sa Upravom za zdravstvo Grada Novog Sada realizuje projekat „Majčino mleko- najbolja hrana 7“

U četvrtak, 18. novembra u 11 časova, biće održano online predavanju, putem Zoom aplikacije, poziv je za sve trudnice i njihove partnere, kao i za sve one koji žele da uče o dojenju.

Online predavanje će se održavati svakog četvrtka, zaključno sa 23. novembrom, a priključivanje se može izvršiti putem linka.

Podrška dojenju se realizuje kroz tri nivoa zdravstvene zaštite, otpočinje i završava se kroz primarni nivo zdravstvene zaštite. Budući roditelji su još tokom trudnoće usmereni na tim izabranog ginekologa, Školu za trudnice i savetovalište za trudnoću gde formiraju stav o načinu hranjenja deteta kada se rodi. Po izlasku iz porodilišta brigu i nadzor nad porodicom preuzimaju patronažne sestre i tim izabranog pedijatra. Od izuzetne je važnosti da svi zdravstveni radnici u lancu podrške imaju savremena saznanja u vezi sa dojenjem kako bi zajedno slali nedvosmislenu, ujednačenu poruku o praksama koje doprinose i podržavaju razvoj laktacije.

Prednosti dojenja za majku su da pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments