Foto: Profimedia

Posuđe od livenog gvožđa iznova je postalo popularno, pa su mnoge domaćice “izvukle” iz ostave tiganje i šerpe nasleđene od majki i baka.

Ovo, gotovo neuništivo posuđe idealno je za pripremu mnogih kuvanih jela i sosova, ali ipak postoje namirnice koje ne bi trebalo spremati u livenim tiganjima i šerpama.

Stručnjaci su za “Huffington post” otkrili o kojim jelima i sosovima je reč.

1. Sos od paradajza

Kisele namirnice nemaju dobru interakciju sa neemajliranim livenim posuđem, jer ono može da ga ošteti.

Tako u livenim tiganjima i šerpama nije preporučljivo spremati sos od paradajza, bolonjeze sos ili šakšuku, odnosno sataraš ili bećarac.

2. Jela na bazi vina

Još jedan primer jela koje ne bi trebalo spremati u livenom posuđu je pileća pikata, odnosno pohovano pileće meso u sosu od vina i limuna.

Stručnjaci upozoravaju da kiselina iz limuna, odnosno vina može da “izvuče” gvožđe, pa će ga hrana upiti i poprimiti neprijatan ukus.

 

3. Meso u marinadi

Adobo, tradicionalno filipinsko jelo koje se priprema od piletine ili svinjetine i krčka u marinadi od sirćeta, soja-sosa, bibera u zrnu i belog luka, neće biti ukusno ako ga spremate u posuđu od livenog gvožđa.

Stručnjaci upozoravaju da će meso poprimiti metalni ukus i neće biti lepo za jelo.

4. Pasulj

Čorbast pasulj, koji naše domaćice često pripremaju, neće imati intenzivan, pun ukus ako ga kuvate u šerpi ili loncu od livenog gvožđa. Za pripremu ovog jela, kao i za pripremu čorbica, mnogo bolje rešenje je emajlirano posuđe.

5. Karamel-sos

Karamel-sos lako upija ukuse, baš kao i posuđe od livenog gvožđa. Zbog toga stručnjaci savetuju da ovaj sos radije pripremate u nekom drugom posuđu.

6. Riba

Pojedine vrste ribe, poput bakalara, iverka, lososa i brancina su posebno osetljive tokom termičke obrade.

Foto: elements.envato.com

Liveno gvožđe je loš provodnik toplote, pa će vam biti potrebno mnogo više vremena da biste ispekli ribu u tiganju od livenog gvožđa nego u posuđu napravljenom od nekog drugog materijala.

7. Palačinke

Omiljenu poslasticu širom sveta najlakše je spremati u tiganju koji nije težak, a tiganj od livenog gvožđa zahteva malo više snage za podizanje i okretanje.

Osim toga, lako se može desiti da palačinke poprime tamniju boju od željene.

8. Omlet

Kad poželite da spremite omlet ili da ispržite jaja u tiganju, opredelite se za onaj koji nije napravljen od livenog gvožđa. Stručnjaci upozoravaju da se jaja lako lepe za dno ovakvog tiganja, bez obzira na to koliko ulja ili masti sipate.

telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments