Brajan Brković, dukljanski fanatik, kako se i sam, prema pisanju medija rado predstavlja i unuk crnogorskog ekstremnog književnika Jevrema Brkovića, čoveka koji je bio poznat kao mrzitelj Srbije i Srba i protiv koga je 1991. podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje zbog čega je pobegao da živi u Hrvatsku, glavna je uzdanica Dragana Đilasa, lidera SSP u Novom Sadu.

Tako je mladi Brković, pokušao svojevremeno da na Varadinskom mostu postavi transparent sa porukom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić diktator. Dan uoči državnog praznika Dana zastave pravadajući se svojevrsnim performasom u Novom Sadu je skrnavio srpsku trobojku!

Brajana, je Đilas, kako ističu sagovornici, odabrao upravo kako bi kontrira vladajućoj SNS i pre svega predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Jedan od razloga je prema oceni analitičara su pre svega dobri odnosi predsednika Srbije da prosrpskom strujom u Crnoj Gori, Brkovićev deda crnogorski književnik Jevrem, pokat kao deklarisani srbomrzac sa veoma kontroverznom životnom biografijom. Mlađani Brković javno je sa ponosom govorio o sada več pokojnom dedi Jevremu.

Iver ne pada daleko od klade

Podsetimo Jevrem Brković otvorenim pismom izvinjavao hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima i što je do poslednjeg momenta života pljuvao po Srbiji i Crkvi, uključujući i veličanstvene litije, nije mu smetalo. Naprotiv!

– Litije koje su prethodnih meseci održavane u Crnoj Gori vidim kao demonstracije protiv crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta. Odolela je Crna Gora brojnim nasrtajima u svojoj istoriji, pa će odoleti i ovome – ocenjivao je Jevrem Brković prošle godine.

Analitičar Željko Injac svojvremeno je izjavljivao da jako smešno da ispostava Mila Đukanovića u Srbiji preko Đilasovog podmlatka ikoga naziva diktatorom.

– Ali Brajan sa takvom porodičnom pozadinom teško da može da privuče širu Novosadsku omladinu, naročito sa tako ekstremnim stavovima – naglasio je Injac i dodao:

– Da je u Srbiji zaista diktatura, Brajan bi bio deportovan u Crnu Goru baš onako kako je Milo deportovao srpske sveštenike u Srbiju.

Analitičar Branko Radun je takođe komentarisao da su u opozicija u svoje redove upravo ubacuje kadrove poput mladog Brkovića, čiji je porodični bekgraund dugoko antisrpski.

Đilas Brkovića pokušao da podmetne kao studenta

Brajan Brković već nekoliko godina član je stranke Dragana Đilasa. Prema pisanju medija, Đilas je pokušao da ga prvobitno predstavi kao studenta. Naime na prvom protest pod parolom “U bojkot za Novi Sad” saopšteno je da da su od tadašnjeg Saveza za Srbiju protest preuzeli studenti. Međutim, organizatori i govornici su bili upravo Đilasovi puleni, a među njima se tada posebno isticao Brajan Brković.

Ko je bio Jevrem Brković, Brajanov pokojni deda. Tokom devedesetih uživao Tuđmanovu zaštitu

Sada već pokojni Brkovićev deda Jevrem Brković, kontroverzni crmogorski književnik i pesnik, iako je za života menjao stavove prema vladaru CG Milu Đukanoviću, što se tiče odnosa prema Srbima uvek je propragirao, slobodno se može reći, čistu mržnju.

Osim gore pomenute izjave punje mržnje i prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, kao i litijama koje bile organizovane u Crnog Gori, koje je okakterisao kao demonstracije protiv crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta. Odoljela je Crna Gora brojnim nasrtajima u njenoj istoriji, pa će odoljeti i ovome.

Jevrem Brković je devedetih godina zbog sukoba sa Milom Đukanovićem pobegao u Hrvatku gde je i te kako dobio povlastice tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana.

Kako je svojevremeno pisao književnik Marko Vešović, Jevrem Brković je i te kako tih ratnih devedesetih imao privilegovan status u Hrvstkoj.

Jevrem je rat proveo u kafani Matoš na trgu Bana Jelačića u Zagrebu koja je, inače, bila u vlasništvu Franjinog ina Miroslava. Sam Jevrem je tvrdio da je do poslednjeg dana imao svoj sto za koji niko drugi nije mogao da sedne, napisao je Vešović. U istom tekstu se dodaje i anegdota kojom se sam Brković hvalio kada je grof Kakoseonozvaše „pokušao da sedne“, konobari su ga opomenuli: „Oprostite, grofe Tajitaj, tu sedi Jevrem Brković“. Navodno je Brković tokom svog boravka u Zagrebu imao besplatan stan na Ilici i auto, vozača i telohranitelja, koji je stavio na raspolaganje krivousti Gargamel, kako smo mi Sarajlije u ratu zvali Franju Tuđmana, plus kafanski sto koji ne prisluškuju čak ni saradnik UDBE, prvo srpske u Beogradu, a potom crnogorske u Titogradu – pisao je Vešović.

Tokom boravka u Hrvatskoj Tuđman mu je objavio desetak knjiga.

D. Kovač

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kula
05/11/2021 13:26

Ovaj Brajan je primer dobrog vaspitanja i odgoja deteta kada se umetnuo na dedu a posle pljunuo i na njega svojim “performansom”. Nije lako biti izdajnik, razumem to, ali daj bre malo obraza bar pa zar se ne uči u školi var nešto o dostojanstvu? Podmetnuo ga Đilas da prlja obraz umesto njega, a mali tripuje još neki crnogorski ponos. Sramota.

Борис
05/11/2021 16:10

Ови кросани, у катран па у перје

Predrag
05/11/2021 20:14

Ne pišite više, kažnjavanje.