Foto: GRad Novi Sad
Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac otvorio je danas u Kovilju novu Kulturnu stanicu. Deveta u mreži kulturnih stanica u Novom Sadu, koje su nastale u okviru projekta Evropske prestonice kulture nalazi se u centru tog prigradskog naselja, u autentičnoj vojvođanskoj kući staroj više od jednog veka koju je Grad Novi Sad u potpunosti rekonstruisao, uredivši kako unutrašnji, tako i dvorišni prostor objekta za održavanje kulturnih programa.

– Novi Sad je danas dobio još jednu kulturnu stanicu, a Kovilj novo mesto gde će stanovnici svih uzrasta i interesovanja imati priliku da se okupe, uživaju u kulturi i ukoliko žele, da se kreativno izraze. Grad je renovirao i sanirao ovaj objekat koji se nalazi preko puta kuće u kojoj je živeo Laza Kostić i drago mi je što ovdašnja kulturno – umetnička društva i udruženja sada imaju dobre uslove za rad, a siguran sam da će Koviljčani najviše uživati u letnjim mesecima kada se programi budu realizovali na sceni, na otvorenom. Takođe, važno je napomenuti i to da će mreža kulturnih stanica lokalnoj zajednici omogućiti razmenu programa i saradnju sa različitim akterima iz oblasti kulture – izjavio je Igor Crnobarac.

Foto: Grad Novi Sad

On je naglasio da će Grad Novi Sad nastaviti da radi na razvoju i decentralizaciji kulture, ali i da osluškuje potrebe stanovnika prigradskih naselja.

– Na kraju smo godine u kojoj nosimo titulu Evropske prestonice kulture i ne možemo da ne budemo ponosni na ostvarene rezultate. Urađeno je mnogo toga, ali nećemo stati. Nastavićemo da podstičemo razvoj kulture, da je učinimo dostupnom svim građanima i da ravnomerno razvijamo sve delove Novog Sada. U Kovilju smo već realizovali značajne investicije kao što je prečistač otpadnih voda, parterno uređenje trgova, izgradnja kanalizacije i druge. Realizujemo projekat dogradnje i opremanja vrtića PU „Radosno detinjstvo” kojim ćemo smanjiti listu čekanja. Sagledavaćemo i dalje potrebe stanovnika Kovilja, jer želimo svi delovi našeg grada budu jednako razvijeni- izjavio je Igor Crnobarac.

Prisutnima na otvaranju Kulturne stanice „Kovilj” obratili su se i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Fondacije „Novi Sad-EPK” Nemanja Milenković, direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović, predsednica Saveta MZ Kovilj Sanja Samočeta i koordinatorka Kulturne stanice Ružica Radović. U okviru umetničkog programa nastupili su Folklorni ansambl „Laza Kostić” i Muzička radionica „Kovilje”, a tom prilikom, uručena je i nagrada „Stevan Pešić” ovogodišnjoj dobitnici pesnikinji Juliji Kapornjai, za knjigu pesama „Panaceja”, u izdanju Književne opštine Vršac.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments