Paljenje Gradke kuće: Gradska kuća je zapaljena i demolirana u julu prošle godine tokom takozvanih "mirnih" protesta u jeku pandemije Kovid 19.

Huligani su pre tačno godinu dana pokušali da zapale Gradsku kuću. U jeku širenja pandemije smrtonosnog korona virusa, oni su prilikom protesta ubacili baklje kroz prozore Gradske kuće, najreprezentativnije zgrade u Novom Sadu. A polomili su i vrata i stakla na prozorima. Prizori paljenja i razbijanja zgrozili su sve Novosađane, ali i javnost u Srbiji.

Pre paljenja Gradske kuće tobožnji mirni protestanti, razbili su stakla na ulaznim vratima Pokrajinskog javnog servisa – Radio televizije Vojvodine. Porazibijana su i stakla na prozorima prostorija Srpske napredne stranke u Stražilovskoj ulici.

POVREĐENI POLICAJCI

Učesnici navodnih mirnih protesta su tada tražili sve i svašta – od ostavki čelnika države, policije i grada, do toga da se pare za crkve preusmere na one koji su oboleli od korone!!!

 

Divlja horda je tada napala i policiju na Trgu slobode, a među službenicima policije bilo je i povređenih

Divlja horda je tada napala i policiju na Trgu slobode, a među službenicima policije bilo je i povređenih. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada objavio na instagramu:

– Dragi građani, obećao sam vam da ćemo umeti da zaštitimo mir i stabilnost uprkos kriminalnim huliganskim nasilničkim napadima kojima smo svi šokirani jer u Novom Sadu 1941. godine, kada su hortijevske fašističke jedinice upale, nisu oštetile fasadu zgrade Gradske kuće, a neki ljudi sinoć jesu – napisao je Vučić.

NASILJE I DIVLJAŠTVO

Povodom godišnjice nemilih događaja, danas se oglasio i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

– Ovo nisu slike zemlje zahvaćene ratom, ovo su prizori našeg Novog Sada iz 2020. godine, kada su bezumlje i besmisao kulminirali nad zdravim razumom. Prošlo je tačno godinu dana od pokušaja paljenja naše Gradske kuće, tog vancivilizacijskog čina koji je šokirao sve Novosađane, čina koji nije moguće opravdati nikakvim političkim ili socijalnim razlozima, već ga treba nazvati pravim terminima – divljaštvo i vandalizam. Tužan sam što niko dosad nije odgovarao za ovo bezumlje, ali sankcije su izvan naše moći delovanja. Obećavam vam svima da je ovo poslednji put da su se pristojnost i kultura Novosađana povukli pred mračnim porivima pojedinaca, jer u našim srcima nema straha, posebno kad je odbrana našeg divnog grada u pitanju. Mi smo ponikli na temeljima tolerancije, a nastavićemo da negujemo različitosti uzidane u srž Novog Sada – naveo je Vučević na svom instagram nalogu.

K. Simić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kad?
08/07/2021 19:13

Je l neko odgovarao za ovo? Neko ime i prezime? Inicijali bar? Koja je kazna? Ma to nije bitno…