Foto: PrtSc/Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine
U pitanju je deonica koja će spojiti granicu sa Mađarskom kod Bačkog Brega, Sombor i Vrbas, tu će se spojiti sa auto-putem E-75, dok će sa istočne strane auto-puta povezati Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i granični prelaz sa Rumunijom kod Nakova.

Planirani motoput sastojaće se od četiri trake široke 3,5 metra gde je najveća dozvoljena brzina 100 kilometara na čas. To znači da će put od svih gorepomenutih mesta ka Novom Sadu, i obrnuto, biti znatno ubrzan.

Od Novog Sada do Sombora moći ćete za oko sat vremena umesto dosadašnjih više od sat i po.

Foto: Wikimedia Commons/Robert Struthers

Put do Kikinde biće skraćen za oko dvadesetak minuta, pa će od Novog Sada ka Kikindi biti brže preko Srbobrana i nove saobraćajnice, nego preko Zrenjanina. Sada je za taj put potrebno više od 90 minuta.

Sombor i Kikinda sada će biti udaljeni samo 90 minuta vožnje novom saobraćajnicom, dok je do sada najbrži put bio preko Bačke Topole i Sente, za šta je trebalo izdvojiti više od dva sata.

Granični prelazi Bački breg (Mađarska) i Nakovo (Rumunija) biće udaljeni manje od dva sata vožnjom, dok su trenutno udaljeni 3 časa vožnje.

Foto:PrtSc/Google Maps

Na deonici za koju se planira prostor dug 164 kilometra biće izgrađeno 11 petlji, 12 površinskih raskrsnica i 152 mosta, nadvožnjaka i podvožnjaka.

Izgradnja ove deonice trebalo bi da traje dve do tri godine, a koštala bi oko 430 miliona evra.

Foto: PrtSc/JP Zavod za urbanizam Vojvodine

Javni uvid u Nacrt Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo), održaće se u trajanju od 30 dana, do 20. maja.

Javna prezentacija Nacrta Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja biće održana u zgradi Skupštine devetog maja u 11 časova.

Gradske info

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
beba29
25/04/2023 07:49

Nemamo puno zemlje..5 jutara ali od toga zivimo.Po sred njiva će put širine 14 metara na svih 5 jutara.Sramota…

Luka
25/04/2023 11:53
Reply to  beba29

pa valjda cete dobiti neke pare… a i porasce vam vrednost zemljista. Mozete da pisete primedbe na javnoj raspravi … trazite da tu bude benzinska pumpa ili neko odmoriste, mozete da prodate za dobre pare … kao gradjevinsko zemljiste, i onda od tih para kupite jos poljoprivrednog ako se vec sa time bavite

beba29
25/04/2023 12:59
Reply to  Luka

Da,da Kikinda centar sveta,sve ce se otimati,klasicna eksproprijacija zemljišta.

Zeljko
23/05/2023 14:22

Kad se vec radi bolje da se uradi autoput..kostao bi nesto vise,ali je mnogo bolje resenje..Plus sto bi kroz naplatu putarine kroz godine sam sebe isplatio