Foto: pixabay

Životno okruženje može da ima direktan uticaj na vaše opšte blagostanje.

Važno je da napravimo dom koji će biti uravnotežen. Najbolje je početi od sobe u kojoj provodimo najviše vremena tokom dana – dnevne sobe.

Dnevne sobe su dizajnirane za različite svrhe, neke su udobna mesta za opuštanje nakon dugog radnog dana.

Uređenje dnevne sobe

– Kaže se da je dnevna soba mesto življenja. Često se nalazi bliže ulaznim vratima, to je prostorija koja je više okrenuta prema javnosti u vašem domu za razliku od spavaće sobe ili kuhinje, tako da boje i raspored to treba da odražavaju – objašnjava dizajnerka Anjia Čo, prenosi Goodhousekeeping.

Unesite pet elemenata

Feng šui koristi pet elemenata – zemlju, drvo, vatru, metal i vodu – da opiše fizički i energetski svet oko nas.

– Važno je uravnotežiti pet elemenata da biste stvorili harmonično okruženje. To možete postići svojim dekorom ili suptilno drugim načinima. Na primer, umesto da se odlučite za crvenu boju, razmislite o korišćenju simbola crvene, od životinjskih otisaka do trouglastih oblika da biste predstavili element vatre u vašoj dnevnoj sobi.

Pažljivo birajte boje, teksture i oblike

Iako uvek treba da idete za bojama koje vas prirodno privlače, postoji veliki broj paleta, u rasponu od toplih neutralnih do oštrih sivih, koje savetuju stručnjaci za feng šui. Osim toga, postoje određeni oblici i teksture na koje treba da obratite pažnju pri izboru nameštaja. Zemlja: niski, kvadratni ili pravougaoni nameštaj za uzemljenje prostora, topli zemljani tonovi poput braon, zlatne, žute i gline; geometrijski obrasci; grnčarski i porcelanski materijali. Drvo: visoke, vertikalne linije; nijanse zelene; botanički i cvetni obrasci; žive biljke; visok nameštaj. Vatra: oblici trougla; kožni materijali; životinjski otisci; osvetljenje i sveće; šiljasti predmeti i apstraktna umetnost. Metal: okrugli oblici i lukovi; metalik boje u rasponu od belih tonova do srebrne ili sive; svetlucave tkanine; i šare krugova. Voda: nepravilni i zakrivljeni oblici; iridescentni i reflektujući materijali ili tkanine.

Pozicija kauča

Ako je moguće, pokušajte da zadnja strana kreveta u dnevnoj sobi ne bude okrenuta ka ulazu u dnevnu sobu. Idealan raspored nameštaja je onaj gde, dok ulazite u prostor, možete da vidite kauč ili fotelju. Na ovaj način, osoba koja sedi na sofi oseća se zaštićenije od ljudi koji dolaze iza nje.

Foto: pixabay

Osvetljenje

Osvetljavanje enterijera zahteva ravnotežu. Iznenadili biste se koliko loše osvetljena soba može da umanji vaše raspoloženje. S druge strane, ako je soba previše svetla, to može da bude uznemirujuće. Tako da, potrudite se da pronađete svoj balans.

Koristite biljke kao dekor

– Biljke unose drvene elemente u prostor. One donose rast i vitalnost. Drugim rečima, udahnu život sobi – objašnajva Čo.  Preporučuju se biljke sa zaobljenim listovima, a ne bilo šta oštro ili sa šiljatim vrhovima.

novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments