PREPOZNAJTE ZNAKE DA PIJETE PREVIŠE KAFE: Omiljeni napitak može da ugrozi zdravlje, a javlja se čak i ZAVISNOST

Foto: lidertravel.rs

Stručnjaci otkrivaju kako da prepoznate znake zavisnosti od kofeina i koji simptomi pokazuju da vam kafa ugrožava zdravlje.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu. Stručnjaci kažu da konzumiranje kafe u umerenim količinama može da ima dobre efekte na zdravlje, što pokazuju i naučne studije, ali s druge strane, u slučaju prevelike konzumacije može se razviti i zavisnost od kofeina.

Zavisnošću se smatra konzumiranje kofeina svakodnevno u preteranim količinama – tolikim da to ima negativne posledice na socijalne interakcije, zdravlje i druge sfere života.

Ukoliko se kafa pije u velikim količinama, kofein može negativno da utiče na srce, može doći do povećanja krvnog pritiska, a evo i koje još posledice mogu da se jave:

Nesanica

Anksioznost

Problemi sa varenjem

Kofein takođe može da pogorša neke već postojeće simptome koji se tiču bešike i creva.

Da bi se javile neke negativne posledice, većina ljudi bi trebalo da unese baš dosta kofeina – prihvatljivo je četiri-pet šoljica kafe dnevno, ali sve zavisi od toga koliko ste osetljivi na kofein.

Foto: superzena.b92

“Istraživanja pokazuju da ova količina kofeina ne bi trebalo da bude štetna po zdravlje srca, nivo holesterola ili ritam rada srca”, kaže Viktorija Tejlor iz britanskog Udruženja za srce.

S druge strane, konzumiranje kofeina u umerenim količinama, kažu lekari, štiti od dijabetesa tipa dva, Parkinsonove bolesti, bolesti jetre, infarkta i moždanog udara, tako da nema razloga da odustajete od uživanja u šoljici omiljenog napitka, naprotiv.

mondo.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti