Foto: Medical News Today

Od 67 uzoraka komaraca sa teritorije Grada Novog Sada koji su sakupoljeni u julu, na prisustvo virusa Zapadniog Nila pozitivna su tri uzorka.

Kako navode iz novosadske “Ciklonizacije”, reč je o uzorcima sa Limana, Novog Naselja i iz Veternika.

– Ovo ne znači da zaraženih komaraca nema u drugim delovima grada, ali ono što je možda drugačije nego u prethodnim godinama je da se virus javlja već u komarcima sredinom jula, dok je to uobičajeno i očekivano u avgustu i septembru. Najverovatniji razlog za to su vrućine koje nas prate još od maja, pa se i virus brže razvija u domaćinu – pticama i u vektoru – komarcu, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Kako kaže, iako u Srbiji, za razliku od susedstva, nije bilo zabeleženoih slučajeva, u Novom Sadu se preventivno komarci testiraju i na viruse Denga i Čikungunja groznice, ali do sada nijedan uzorak nije bio pozitivan na njih.

– U saradnji sa novosadskom gradskom upravom i opštinskim upravama u Vojvodini, “Ciklonizacija”, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tokom cele sezone prati prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca. Od početka sezone, samo na teritorija Grada Novog Sada testirano je preko 200 uzoraka i ovo je u ovoj godini prvi put da je prisustvo potvrđeno. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom – objašnjava Aćimović.

Prema njegovim rečima, tretmani suzbijanja komaraca u delovima grada u kojima su zabeleženi zaraženi komaraci izvedeni su nakon uzorkovanja, a za celu teritorijiu grada larvicidni i tretmani protiv odraslih komaraca planirani su za sledeću nedelju. Takođe, početkom nedelje počinju larvicidni tretmani iz vazduha i sa zemlje kanalske mreže gde su izvorišta urbanih populacija komaraca, a potom startuje i adulticidna akcija.

– Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imla najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus – objašnjava Aćimović.

Inače, za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.

Tretmane protiv kućnih komaraca, u okviru ovogodišnje akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, “Ciklonizacija izvodi još od aprila. Tokom ovih meseci izvedeno desetine serija larvicidnih tretmana na kanalima, barama i svim stajaćim vodenim površinama. Takođe, izvedeno je stotine tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca u svim delovima grada, prigradskim naseljima i selima, a rade se i tretmani u zatvorenom u zgradama koje imaju problem sa stalno poplavljenim podrumima na Novom naselji i Limanu.

– Razmnožavanje ovog komarca u svojim dvorištima građani mogu da spreče. Potrebno je da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom ili saksije koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana – objašnjava Aćimović.

Kako kaže, neizvodljivo je da ekipe “Ciklonizacije” uđu u svako dvorište i proveravaju da li ima ovih mikroizvorišta. Zato očekuju od građana da budu odgovorni i da ne gaje komarce u svojim dvorištima. Posebno što će ti komarci praviti problem u navedenom dvorištu i nekoliko okolnih, jer je reč o komarcima koji ne odlaze daleko od mesta gde su se izlegli.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments