Foto: Viši sud u Novom Sadu / Ustupljene fotografije

Stanje na gradilištu nove zgrade novosadske palate pravde koje pokrenuto u novembru prošle godine je očekivano, iako radovi “ne izlaze iz zemlje” već nekoliko meseci – oni teku po planu.

U ovom trenutku završava se u građevinskom smislu najkomplikovaniji deo posla, naveo je juče na konferenciji za novinare predsednik Višeg suda Miroslav Alimpić.

– Imajući u vidu da se u širem centru zida takva zgrada, odnosno složeni građevinski poduhvat uz obezbeđivanje okolnih objekata i ulica u uslovima visoke podzemne vode, s iskopom od preko deset metara, za dve podzemne garaže i suterenom, završetak podzemnih etaža planiran je do kraja narednog meseca. Nakon završetka “nulte ploče” objekta, nastaviće se radovi na konstrukciji s prizemljem, a oni vidljiviji – šest nadzemnih etaža s izlaskom na prohodni krov. Kraj radova na konstrukciji objekta planiran je za početak jeseni, dok bi u skladu s dinamikom, izgradnja zgrade trebala da bude završena do marta naredne godine – izjavio je prvi čovek Višeg suda, nakon što je ovih dana obišao gradilište s Višim javnim tužiocem Branislavom Lepotićem i arhitektom Miodragom Trpkovićem.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Podsećanja radi, izgradnja novog objekta pravosudnih organa na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske deo je velikog projekta Evropske unije. Uzimajući u obzir postojeće infrastrukture, kao i broj predmeta, konstatovano je da je u Novom Sadu neophodno proširenje i značajna modernizacija pravosudnog objekta. Kako postojeća zgrada u Sutjeskoj ulici 3, iz tehničkih razloga nije mogla biti nadograđena, grad Novi Sad ponudio je parcelu za novi objekat u istom bloku.

Novosadska palata pravde, u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo, projektovana je tako da zadovolji najviše standarde za ovakav tip objekta. Zgradom će upravljati Viši sud u Novom Sadu, kao neposredno viši u odnosu na Osnovni sud, a u skladu sa Zakonom o uređenju sudova, rekao je juče predsednik Alimpić.

Foto: RTV

Sudija Tijana Jakovljević i Sanja Ćetojević iz službe za informisanje su pojasnili novosti na novom osavremnjenom sajtu Višeg suda, koji je po oceni nekih novinara koji prate ovu oblast, verovatno najbolji u zemlji, zbog izgleda, blagovremenog i profesionalnog obaveštavanja, prenosi Dnevnik.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments