Moldavija je danas uvela “crveni” alarm zbog opasnosti od terorizma, čime je ta zemlja i zvanično pokazala strah da se sukob prelije na njenu teritoriju.

Predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je sednicu Vrhovnog saveta za bezbednost zbog eksplozija u Pridnjestrovlju, saopštila je pres-služba administracije predsednika.

-Predsednik Moldavije Maja Sandu sazvala je sednicu vrhovnog Saveta za bezbednost zbog incidenata u pridnjestrovskom regionu. Sednica će početi u 13 časova po lokalnom vremenu – navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike saopštilo da su u naselju Majak u Grigoriopoljskom regionu odjeknule dve eksplozije, usled čega su onesposobljene dve najjače antene radio-centra, preko kojih je emitovan ruski radio.

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Pridnjestrovlja, na istoku Moldavije, saopštilo je danas da je došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti.

Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio centra koji emituje program ruskog radija, prenosi RIA Novosti.

U eksplozijama nije bilo povređenih.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se

Otcepilo od te države nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Taj region privukao je pažnju svetske javnosti nakon što je vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev 22. aprila izjavio da Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, dodajući da će to pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju.

Rusija zapretila: “Završićete na smetlištu istorije”

Ruski čelnici oštro su reagovali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja DPA.

Nedavno su moldavske vlasti su zabranile isticanje slova Z i V, kao simbola koji predstavljaju podršku ruskim trupama u ratu u Ukrajini.

Zabranili su i lentu Svetog Jurja, oznaku pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina i proruskih snaga u Ukrajini.

Ruski predstavnik u Gornjem domu parlamenta Aleksej Puškov zapretio je predsednici Moldavije Maji Sandu da će njena zemlja završiti na “smetlištu istorije”, nakon što je tu frazu Maja Sandu iskoristila obrazlažući odluku o zabrani spomenutih simbola.

Kazala je da ti simboli doprinose podeljenosti u zemlji te da je njima mesto na “smetlištu istorije”.

-Sandu bi trebalo da bude malo pažljivija kada su u pitanju Rusija i njeni simboli, posebno imajući u vidu da Kišinjev ne može da plati ruski gas- rekao je Puškov.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments