Foto: Instagram
Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je otkrilo najveću krađu kriptovaluta u istoriji i zaplenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitkoinima. Finansijski svet je nestrpljivo čekao da sazna ko stoji iza istorijske pljačke, a svi su očekivali iskusne hakere ili bankare na visokim pozicijama, ali su otkrivena imena TikTok repera i njenog muža mađioničara.

Njujorčanin Ilja “Holanđanin” Lihtenštajn (34) i njegova supruga Heder Morgan (31) uhapšeni su ove nedelje na Menhetnu pod optužbom za pranje novca. Par je deo ukradenog novca u bitkoinima potrošio na zlato, nezamjenjive žetone (NFT) i Valmartove poklon kartice od 500 dolara, rekli su tužioci.

Predstavila se kao reperka, rekavši da je krokodil sa Volstrita

Lihtenstajn i Morgan bili su aktivni na društvenim mrežama, gde se ona predstavljala kao reperka “Razzlekhan”, što je pseudonim koji je nastao, kako je objasnila na svojoj vob stranici, kao “kombinacija Džingis Kana i pizze”. Heder Morgan je optužena za pranje milijardi dolara u kriptovaluti ukradenoj hakovanjem virtualne mjenjačnice 2016. godine.

Osim što se bavila repovanjem, Morgan se oprobala i u slikarstvu, modnom dizajnu i pisanju, a predstavljala se i kao svojevrsni korporativni trener. Jedan od njenih nedavnih radova ima naslov “Saveti za zaštitu vašeg poslovanja od sajber kriminalaca” i sadrži intervju s vlasnikom jedne menjačnice kriptovačuta o tome kako sprečiti prevaru.

U jednom videu objavljenom na društvenim mrežama ona pleše ispred njujorške berze i predstavlja se kao “krokodil s Vol Strta”. U drugom muzičkom videu kaže da je “poštovanje pravilo za budale”.

FOTO: PROFIMEDIA / EYEPRESS VIA AFP

Najveća finansijska zaplena ministarstva pravosuđa u istoriji

Bračni par je sada optužen za pokušaj pranja 119.754 bitkoina ukradenih nakon što je haker provalio u menjačnicu Bitfinex 2016. i pokrenuo više od 2.000 neovlašćenih transakcija. Zvaničnici ministarstva pravosuđa rekli su da su transakcije u to vreme bile procenjene na 71 milion dolara u bitkoinima, ali s porastom vrednosti najveće kriptvalute, vrednost sada prelazi 4,5 milijardi dolara.

Bila je to najveća finansijska zaplena ministarstva pravosuđa u istoriji, rekla je zamenica glavnog državnog tužioca Lisa Monako i dodala kako ovaj slučaj pokazuje da kriptovalute ‘nisu sigurno utočište za kriminalce’.

Ilija Lihtenstajn i Heder Morgan suočeni su s optužbama za pranje novca, kao i za prevaru SAD. Slučaj je trenutno na saveznom sudu u Vašingtonu.

Kad su se prvi put pojavili na saveznom sudu na Menhetnu u utorak poslepodne, sudija Debra Friman odredila je kauciju od 5 miliona dolara za Lihtenstajna i 3 miliona za Morgan i zahtevala da njihovi roditelji založe svoje kuće kao osiguranje da će se optuženi vratiti na sud.

Ključni trag koji je doveo do njihovog hapšenja možda leži u zatvaranju ilegalne platforme AlphaBay 2017. godine. Naime, vladini zvaničnici su rekli da je deo novca bio prebačen na AlphaBay, što je zapravo svojevrsna verzija eBaya koja se nalazi na dark vebu.

Kada je stranica uklonjena, verojatno je vlastima omogućen pristup internim zapisima o transakcijama na AlphaBayu povezanima s računom kriptovaluta na Lihtenstajnovo ime, kazala je kompanija za praćenje digitalnih valuta Elliptic.

Bitfinex je u saopštenju rekao da sarađuje s ministarstvom pravosuđa na ‘utvrđivanju prava na povračaj ukradenog Bitkoina’.

Lihtenstajn i Morgan takođe su pokušali da opru novac preko mreže menjačnica kriptovalute i tvrdili su da su novac, zapravo, uplate startapu gospođe Morgan, saopštilo je ministarstvo pravosuđa.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments