Foto: Profimedia

Gojaznost je u poslednjih 40 godina sveprisutna u celom, ali posebno u zapadnom svetu, gde u SAD, ovoj kategoriji pripada preko 15 posto populacije, rekao je digestivni hirurg dr Ognjen Skrobić.

Dodaje da nažalost, Evropa počinje da ih prati, pa je, kako kaže, i kod nas sve više takvih pacijenata.

– Body mass iznad 40 ili preko 35 udružen sa još nekim bolestima, kao što su karidovaskuarni, dijabetes, hipertenzija, problemi sa plućima i slično, su indikacija za hirurško lečenje – rekao je dr Skrobić.

Kako kaže, pacijenti kažu da je uzrok povezan sa načinom života. Dodaje da je sve više stvari u prilog gojaznoj osobi da ne mora ni da prošeta, kao i vrste poslova sve manje zahtevaju fizički rad.

– Ljudi se uljuljaju u takav način života i kilogrami se samo nižu. Takođe, kvalitet hrane je isto diskutabilan – rekao je dr Skrobić.

Doktor kaže da je u SAD ovaj problem vezan za nešto siromašniju socijalnu kategoriju, jer je, dodaje, hrana jeftina, brza hrana, ta koja doprinosi pojačanoj gojaznosti.

Foto: Printscreen/pink.rs

Dr Skrobić kaže da kod tih pacijenata postoji nešto što se zove metabolički sindrom, dodaje da je to „laboratorija“ odakle se proizvode razne štetne supstance po zdravlje.

– Kod gojaznijih ljudi često dolazi do zapaljenja jednjaka, što kasnije može dovesti čak i do kancera – rekao je dr Skrobić.

Doktor je rekao, kada su u pitanju operacije smanjenja želudca, da postoje razne procedure za tu intervenciju.

– Prvo postoji endoskopska procedura, kada nema reza, koja se radi kroz jednjak. Balon je najčešća, kada se on ubaci u želudac, naduvalva i on smanjuje prostor – rekao je Skrobić.

On objašnjava da se taj balo vadi nakon 6 meseci, a pacijent mora da nastavi da se hrani kao dok je imao taj balon.

– Postoji i endoskopsko sužavanje želudca, kao i treća u kojoj se ubrizgava botoks u želudac kako bi se usporio njegov rad – rekao je dr Skrobić.

Doktor je rekao da, ako je neko motivisan, i sa pravom dijetom, može da i sa balonom napravi dugotrajno i održivo rešenje.

– Dve najčešće operacije su sliv i gastrični baj pas. Sliv je sužavanje želudca, on se fizički smanjuje, skrati se deo želudca koji se nakon obroka širi. Ostaje onaj deo želudca u kojem ne može da se zadrži puno hrane – rekao je dr Skrobić.

On je rekao da se želudac ponovo malo proširi, ali njegov efekat preko hormonskih stvari, koje povoljno utiču, dugoročno osoba ima manji apetit.

Kada je bajpas u pitanju, tu se isključi veći deo želudca, na jednom delu želudca se nakači tanko crevo. Kako kaže, hrana više ne prolazi kroz dvanaestopalačno crevo, već direktno ide u tanko crevo.

– Nakon intervencije kod velike većine je primećen pozitivan efekat, osećaju se zdravije i prihvatljivije. Bitno je da pacijent u prvom tom periodu unosi hranu na pravi način, da zna šta da koristi i koliko – rekao je dr Skrobić.

pink.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments