Foto: Zoom media/ Pozoriste mladih Promo
Svi dobro pamtimo Guliverove pustolovine, o kojima smo čitali kao mali. A kada bismo ih sada ponovo pogledali, da li bismo ih doživeli potpuno drugačije, možda nas naveli da se preispitamo?

Srpska Atina je postala pravi grad bajki! Centar je ispunjen džinovskim lutkama, a razlog za to nateraće vas da se preispitate

Upravo to Kokan Mladenović obećava da će se desiti onima koji pogledaju njegovu predstavu „Guliverova putovanja“, koja će prvi put biti izvedena danas, 7. maja u Novom Sadu.

Predstava se izvodi na otvorenom, u samom centru grada, sa početkom u 19.15 sati. Iako je inicijalno namenjena deci, trebalo bi da je pogledaju i odrasli, pomoći će im da spoznaju neke važne stvari.

Foto: nsuzivo.rs

Sama predstava odigraće se na pet različitih punktova u srcu Novog Sada. Kreće od sredine Zmaj Jovine ulice, kod broja 22. Ginjol lutke od nekoliko metara, glumci i publika uputiće se potom ka Dunavskoj 1, a onda nastaviti ka Trgu republike, odakle se sele do susednog pasaža. U nastavku ih put vodi ka igralištu iza Pozorišta mladih, da bi finale predstave bilo u dvorištu Arhiva Vojvodine, kod Riblje pijace – a ovaj put kroz punktove biće kreativan i praćen posebnim efektima.

Gulivera će predstavljati jedna lutka od četiri metra, jedna od trideset santimetara, kao i realni glumac, koji će kroz ovo klasično delo evropske satirične književnosti i književnosti za decu, autora Džonatana Svifta, povesti publiku u pozorišnu čaroliju za pamćenje. Pored atraktivnih lutaka, u samoj postavci učestvuje kompletan glumački ansambl Pozorišta mladih.

Foto: nsuzivo.rs

Tako, kada se Guliver na svom prvom putovanju nađe među Liliputancima, njega predstavlja grand-ginjol kojeg animiraju glumci, a publika će se naći u ulozi Liliputanaca – i biti dvaneast puta manja. Kada Guliver, na svom drugom putovanju, dolazi do Brobdingnaga u kome su bića koja susreće dvanaest puta veća od njega, Gulivera predstavlja marioneta, a gledaoci će biti džinovi. Treći punkt obećava najspektakularnija iznenađenja.

Ipak, vrhunac je na poslednjoj tački, gde će publiku i Gulivera sačekati razumni konji, stanovnici i vladari zemlje Huinhma, a publika će morati da preispita svoju poziciju Jahua, degradiranih ljudi koji stoje nasuprot savršeno razumnim konjima.

U predstavi će biti korišćene 24 lutke, 50 kostima, 100 jabuka, 1500 loptica, igraće ukupno 20 glumaca na 5 lokacija, a ulaz za ovaj pravi vizuelni spektakl je slobodan.

Predstava Kokana Mladenovića ujedno otvara festival „Novosadske pozorišne igre“ koji će trajati do 15. maja u Pozorištu mladih. Sve predstave biće titlovane. Ovo je samo deo programa Evropske prestonice kulture koji nosi naziv „Bajke budućnosti“.

Srpska Atina postaće narednih dana pravi grad bajki, gde će se kroz predstave, koncerte, izložbe i performanse predstaviti čak 200 evropskih i domaćih umetnika na 27 lokacija širom Novog Sada, ali i okolnih mesta. Budite i vi deo bajke Evropske prestonice kulture! Detaljan program pronađite ovde.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments