Foto: Srpsko narodno pozorište

U godini kada Sprsko naradono pozorište obeležava 161 godinu postojanja, najstariji srpski nacionalni teatar za mesec mart rezervisao je tri premijere.

Mesec mart počinje sa dva dramska naslova: „Berlinski zid – Kad se mi mrtvi zaigramo živih“ Željka Hubača, koja će biti izvedena 9. marta, dok će predstavu „Lutka sa kreveta br. 21“ u režiji Slobodana Brankovića, publika prvi put gledati 25. marta.

-U martu postavljamo dva domaća teksta. Mi kao Srpsko narodno pozorište, imamo i tu obavezu da negujemo savremenu domaću dramu. Iskustvo je pokazalo da je dobra praksa to što dajemo šansu neafirmisanim rediteljima da režiraju na našoj Kamernoj sceni – rekao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

Protekle sezone, Srpsko narodno pozorište na tri scene postavilo je 14 novih ostvarenja i 12 dramskih premijera. Takođe, u poslednje četiri godine, zaposleno je 14 mladih glumaca, a mladim rediteljima je data šansa da rade na scenama najstarijeg srpskog teatra.

-U periodu za nama, toliko lišenom kontakata i kulture, pokazali šta sve znamo. Sa nagradama koje su za nama, sada opet idemo napred i mesec u kom obeležavamo Svetski dan pozorišta, ali i Dan najstarijeg nacionalnog teatra ulazimo, kao i u sve – ambiciozno. Tek ćete videti šta spremamo do kraja sezone – istakao je upravnik SNP-a, Aleksandar Stankov.

Foto: SNP arhiva

Porodica kao pokretač, ali i žrtva patnje – Berlinski zid 9. marta

Predstava „Berlinski zid – Kad se mi mrtvi zaigramo živih“, priča je o tragediji dve porodice, srpske i albanske, identitetu i podelama. Publika će imati priliku da doživi nove slojeve Hubačevog istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje, ali i nov način artikulisanja motiva porodice.

-Mi pričamo priču o podelama unutar porodica koje urušavaju pojedinačne sudbine bez obzira na istoriju. Rat na Kosovu i Metohiji je bio katalizator tog tragičnog procesa, ali on bi se dogodio i bez ovog rata. Govorimo o složenim odnosima koji dovode do kraha pojedinaca, porodica, sa istorijom i bez nje – dodaje Hubač.

U predstavi svaki član glumačke ekipe igra dva lika, pa tako Milan Kovačević tumači uloge Skendera, odnosno Velimira. Peđa Marjanović igra Faruka i Raška, Dušan Vukašinović – Petrita i Vasilija, Marija Medenica glumi Ditu i Mariju, a Marko Savić – Envera i Dimitrija. Nina Rukavina tumači lik Ane.

Dramaturg je Aleksandar Milosavljević, dok je asistentkinja dramaturga Divna Stojanov. Muziku je komponovala Irena Popović Dragović, scenograf je Željko Piškorić, a kostimografkinja  Marina Sremac.

Celokupan repertoar, nalazi se na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments