Foto: Governor Cuomo's Office
Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio je da će svi stanovnici najvećeg američkog grada morati da se vakcinišu do 27. decembra ako žele da idu na posao, prenosi BBC.

Zaposleni u javnom sektoru već moraju biti vakcinisani, ali ova odluka će se proširiti na privatni sektor, rekao je de Blazio za MSNBC.

– Imamo omikron kao novi faktor, imamo hladnije vreme koje će stvoriti nove izazove sa delta varijantom, imamo praznična druženja, jedini izlaz iz ove situacije su obavezne vakcinacije- rekao je 109. gradonačelnik Njujorka.

On je naglasio da će to biti prvi američki grad koji će uvesti obaveznu vakcinaciju za radnike u privatnom sektoru.

Obavezne vakcinacije za radnike u javnom sektoru koje su stupile na snagu ove jeseni izazvale su otpor, a pojedini zaposleni su napustili posao. Ipak, stopa vakcinacije je nakon te odluke porasla.

Do sada je u Njujorku potvrđeno deset slučajeva omikronske varijante, a De Blazio je rekao da treba pretpostaviti da je već došlo do širenja te varijante u zajednici.

– To bi bio moj savet gradonačelnicima, guvernerima, direktorima širom zemlje – uvedite obavezu vakcinacije. Što je univerzalniji, veća je verovatnoća da će radnici reći „U redu, vreme je da to uradimo“ jer ne možete skočiti iz jedne industrije u drugu ili iz jedne kompanije u drugu. To je nešto što mora biti univerzalno da bi nas sve zaštitilo – rekao je on.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments