Претрага
Претрага
Close this search box.

Tri načina kako da se razvije empatija kod adolescenata

Foto: Body Language Central
Empatija je sposobnost da se razume i oseća ono što doživljava druga osoba. Empatija se razvija tokom detinjstva i adolescencije. Važno je da se taj proces podstiče kako bi se formirale emocionalno inteligentne osobe. 

Empatija kod adolescenata je od presudnog značaja, jer je to razdoblje prepuno izazova kao što su snažne emocije, društveni pritisak i generalno velike promene u životu. Adolescenti mogu često biti egocentrični i fokusirani na svoje želje i potrebe, a razvoj empatije može im pomoći da se bolje povežu sa drugima i izgrade uspešne odnose.

Empatija se može razvijati kroz različite aktivnosti. Ovo su naši predlozi:

Razgovor o osećanjima

Adolescenti moraju prvo naučiti kako da razumeju i izraze svoja osećanja, što će im kasnije pomoći da budu empatični prema drugima. Roditelji, nastavnici, pedagozi i psiholozi im mogu pomoći da prepoznaju svoja osećanja i da ih ispolje na društveno prihvatljiv način.

Učenje o različitostima

Učenje o različitostima u kulturi, religiji, seksualnosti i drugim aspektima može pomoći adolescentima da razviju razumevanje za druge ljude i njihove potrebe. Takođe, ovo može sprečiti razvoj predrasuda usled nedostatka informacija i ohrabriti ih da prihvate različitosti.

Volontiranje

Volontiranje u zajednici može pomoći mladim ljudima da steknu iskustvo i nauče o životima drugih ljudi. Ovo puno može uticati da razviju empatiju i saosećanje prema drugima. Mnoge studije potvrđuju da pomoć nezbrinutim životinjama takođe može vaše dete naučiti odgovornosti i empatiji.

Najvažnije od svega, bilo da ste roditelj ili ne, pokazujte empatiju jedni prema drugima. Razvoj empatije kod dece zahteva strpljenje i doslednost. Kada pokazujete empatiju prema detetu, ono će naučiti da je ceni i pokazuje drugima. Treba da pokažete saosećanje kada je dete tužno kao i da se radujete kada je srećno.

Empatija je kamen temeljac za međuljudske odnose i može biti izuzetno korisna u različitim situacijama. Roditelji, nastavnici i društvo u celini mogu i moraju pomoći adolescentima da razviju ovu veštinu kroz razne aktivnosti. Razvijanje empatije kod adolescenata pomaže da stvorimo bolje društvo.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti