FOTO: VAGGELIS KOUSIORAS / TANJUG/AP

Grčka je proglasila trodnevnu žalost zbog najteže železničke nesreće u poslednjih nekoliko decenija. Najmanje 44 osobe su poginule, a 130 povređeno kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj. Ministar saobraćaja podneo je ostavku, a šef železničke stanice je uhapšen. Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da sve ukazuje na ljudsku grešku. Zbog štrajka železničara vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj.

Ambasador Dušan Spasojević rekao je da nema podataka da ima povređenih ili poginulih srpskih državljana u sudaru vozova u Grčkoj.

Na bolničkom lečenju 57 povređenih, troje u kritičnom stanju

U sudaru dva voza poginule su 44 osobe, prenosi ERT.

Na bolničkom lečenju zadržano je 57 povređenih, a šestoro je na intenzivnoj nezi. Troje povređenih je u kritičnom stanju. Većina povređenih su mladi, dodaje ERT.

Spasioci i dalje na terenu

Spasioci koriste dizalice i drugu tešku mehanizaciju kako bi pomerili krupne delove voza, navodi Katimerini.

“Malo je verovatno da će biti preživelih, ali nada poslednja umire”, rekao je spasilac Nikos Ziguris.

Kako prenosi ERT, spasioci će danas pokušati da iseku treći vagon i pretraže ga, jer nisu uspeli da ga podignu u celini.

FOTO: ACHILLEAS CHIRAS / EPA

Štrajk železničara u Grčkoj

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija železničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk.

“Nažalost, naši dugogodišnji zahtevi za zapošljavanjem stalnog osoblja, boljom obukom i, pre svega, modernom bezbednosnom tehnologijom, uvek završe u kanti za smeće”, navodi se u saopštenju sindikata.

Poručili su i da je danas dan za razmišljanje i preispitivanje, ali i da ovim žele da izraze žalost zbog stradalih u nesreći.

I atinski metro danas neće raditi.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara.

“Suočavamo se s neopisivom tragedijom. Naše misli su pre svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da lečimo povređene, da identifikujemo tela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi”, poručio je Micotakis.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku. Naveo je da ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama.

Uhapšen je šef železničke stanice u Larisi, a smatra se snosi najveću odgovornost za nesreću.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments