Foto: Gradske info

Novi Sad do kraja leta ove godine postaće bogatiji za još jedan kružni tok na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu – raskršću Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice.

Radovi teku planiranom dinamikom i u toku je postavljanje završnog asfaltnog sloja na saobraćajnicama i polaganje granitnih kocki u površinama na kružnom toku.

Takođe, u završnoj fazi su radovi na pešačkoj i biciklističkoj stazi na Bulevaru cara Lazara, koje će biti prohodne od danas, 13. aprila.

Urađena je i horizontalna signalizacija na novoizgrađenim saobraćajnim površinama, a prostor koji će biti ozelenjen je humuziran.

Posle vaskršnjih praznika počinje druga faza radova, pri čemu će, uz manje redukcije, ostati na snazi postojeći privremeni režim odvijanja saobraćaja.
To znači da će ostati blokiran deo Bulevara cara Lazara koji vodi u Fruškogorsku ulicu, kao i traka iz Fruškogorske ka Bulevaru cara Lazara.

Vozila trenutno mogu proći Bulevarom cara Lazara ka keju suprotnim smerom bližim Promenadi, čiji je kolovoz adaptiran za dvosmerni saobraćaj.

Po završetku svih radova, kružni tok će izgledati ovako:

Foto: Gradske info

Pešački prelazi biće kod skretanja za SPENS, kod skretanja za Promenadu i na ulazu u Fruškogorsku ulicu.

Kako će ovaj tip kružnog toka funkcionisati na ovoj lokaciji?
Poenta „turbo“ kružnog toka je da eliminiše prestrojavanje usred kružnog toka, te da svaka traka jasno vodi u određenom pravcu.

Ukoliko skrećete desno, u ovom slučaju poludesno, ne morate se ni uključivati u kružni tok. Na primer, iz pravca SPENS-a ka Promenadi možete proći sporednom trakom mimo kružnog toka.

Ako iz istog pravca želite u Fruškogorsku ulicu, trebalo bi da zauzmete skroz levu traku koja vodi u kružnu raskrsnicu. Levom trakom možete uraditi i polukružno skretanje. To znači i da nema „vrtenja“ u kružnom toku.

Ukoliko se u kružni tok uključite u desnu traku, možete ići samo ka Promenadi, ali je za to, ponavljamo, namenjena izdvojena traka mimo kružnog toka.

Ako iz Fruškogorske ulice želite ka Promenadi, uključićete se u levu traku i kružni tok, dok ćete, ukoliko želite ka keju, krenuti izdvojenim putem sa desne strane kružnog toka.

Slična konfiguracija već postoji na raskrsnici ove dve ulice, samo će umesto semafora, prvenstvo prolaza biti regulisano kružnom raskrsnicom.

gradskeinfo

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Slobodan
15/04/2023 13:15

Konačno da i ovde bude kružni tok. Možda će biti problem kada iz pravca SPENS-a krene kolona vozila kada se na raskrsnici bulevara Cara Lazara i Stražilovske upali zeleno svetlo. Trebalo bi razmisliti i o kružnom toku na toj raskrsnici. Time bi se ujedno omogućilo skretanje iz Stražilovske ulevo na bulevar, što sada nije moguće