Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Osnovnoj školi “Ivan Gundulić” u Novom Sadu, održana je obuka školskih službi povodom aktuelne teme vršnjačkog nasilja. Tom prilikom prisutnim se obratila članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i Biljana Kikić Grujić članica Koordinacionog tela.

-Ovo je četvrta škola po redu, u kojoj se vrši obuka za stručne službe. Za jednu obuku pozovemo do šest osnovnih škola, koje zajedno sa članovima Koordinacionog tela imaju mogućnost da prođu obuku koja je važna za protokol u slučaju prijave nasilja. Ne možemo da kažemo da je situacija idealna i da će biti idealna. Želimo da vam predstavimo šta je to Grad Novi Sad još od 2013. godine a pojačano u poslednjih godinu dana uradio po pitanju ove teme- rekla je članica Gradskog veća, Dina Vučinić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ona dodaje da je važna prevencija i da nikako ne treba okretati glavu.

-Mi udruženo delujemo. U Koordinacionom telu nalaze se predstavnici policije, centra za socijalni rad, direktori aktiva osnovnih i srednjih škola, članovi veća, stručne službe a odskora smo uključili i članove školskog parlamenta. Pre godinu dana oformili smo jedan SOS telefon, koji funkcioniše 24 časa. Takođe mi smo prvi grad u Srbiji koji je osnovao Koordinaciono telo. Prema izveštaju koji smo uradili u jednom periodu, imali smo blizu sto poziva. Bilo je 60 poziva iz osnovnih škola a preko 30 iz srednjih škola. Najviše poziva ima u posle podnevnim časovima. Želimo da kada roditelji pošalju svoje dete u školu veruju institucijama, zaposlenima, gradu. Nove mere su u izradi a ministarstvo će ih izreći do 20. decembra. Ne treba preskakati važne korake kada se dogodi nasilje- rekla je članica Gradskog veća, Dina Vučinić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Takođe prisutni su imali mogućnost bolje spoznaje teme, prezentaciju te aktivno uključivanje u temu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ovo je obuka za stručne službe škole. U prvoj fazi obuhvaćene su sve osnovne škole u Novom Sadu. Druga faza obuhvata realizaciju projekta sa srednjim školama a u trećoj fazi su planirane aktivnosti namenjene roditeljima. Prva faza obuhvata da stručne službe prepoznaju oblike nasilja, adekvatno odreaguju, te prijave. Poseban akcenat stavlja se na internet nasilje, koje je relativno novi oblik nasilja-  rekla je Biljana Kikić Grujić, članica Koordinacionog tela.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments