Foto: EPK/M. Pudić

Novi Sad je jedan od retkih gradova u Evropi koji dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada, pod nazivom „Liberta”, čija je premijera zakazana za večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ostvarenje koje potpisuju reditelj i scenarista Žanko Tomić i reditelj i saradnik na scenariju Gvozden Đurić, prikazaće ne samo oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa grada, jedinstvenog grada koji je taj status izvojevao mirnim putem, već i čitavu Vojvodinu kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.

Ulaz na filmsku projekciju biće besplatan, ali će publika moći da prisustvuje samo uz pozivnice koje će uskoro biti dostupne za preuzimanje. Informacije o preuzimanju pozivnica svi zainteresovani će uskoro dobiti na sajtu novisad2022.rs.

Ovaj uzbudljivi avanturistički istorijski film, ujedno će biti i vrhunac programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, a publika će imati priliku da je pogleda u jedinstvenom ambijentu Petrovaradinske tvrđave. Do mesta projekcije — ulice ispred hotela Leopold, publiku će od Samostana Svetog Jurja, najstarije crkve u Petrovaradinu, dovesti umetnici i umetnice uz koje će se put pretvoriti u pravi prolazak kroz barok. Ova šetnja 18. vekom počinje u 21 čas i dodatno će doprineti čitavoj atmosferi pred film.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments