Foto: turisti.rs

Nekadašnji biser Panonske nizije koje je u prošloj deceniji bio aktuelan za kupanje i aktivnosti na vodi, nije više u žiži javnosti kupača. Razlozi su mnogobrojni, a glavni od razloga je što kupači smatraju da voda nije adekvatna za kupanje zbog zagađenosti i algi.

Jezero se nalazi na samom severu Vojvodine, i spada pod najveće jezero koje je nastalo prirodnim putem. Deo je zaštićenog područja Parka Prirode Palića, a površine je oko 5,6 km² i dubine od 2m do 3,5 m.

Foto: webinfo.com

Kako prenosi sajt Subotica, ove godine nema promene u kvalitetu vode – i dalje se svrstava u petu klasu, iako samo mikrobiološki ispunjava standarde i spada u drugu klasu. Međutim, kako precizira hemičarka Martina Crnković, i po fizičko-hemijskim i hidrobiološkim parametrima voda je pete klase. I dalje dominiraju modro-zelene alge, dok kod hemijskih ispitivanja i dalje beleže veliko organsko opterećenje azota i fosfora.

Da bi voda bila adekvatna za kupanje, po zakonskim regulativama ona mora da pokazuje po svim parametrima najmanje treću klasu kvaliteta. Stoga da li će se posetioci ovog jezera kupati ili ne, tu odluku će morati doneti oni sami.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko
20/07/2022 15:00

A jezero zagadjeno (biser Vojvodine) .