Foto: Lilit Andrić

Sedmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije, sinoć je svečano zatvoren ceremonijom dodele nagrada.

Na svečanoj ceremoniji u Kulturnom centru Novog Sada, dodeljena su vredna priznanja.

O glavnoj i specijalnoj nagradi za snimateljski rad u filmu, odlučivao je tročlani žiri u čijem sastavu su bili  direktori fotografije Milorad Glušica, Raquel Fernandez i Miloš Jaćimović. Glavna nagrada za snimateljski rad, koja se dodeljuje u saradnji sa Asocijacijim filmskih festivala Srbije, pripala je direktoru fotografije filma “Usekovanje” Marku Milovanoviću. Žiri je u obrazloženju odluke istakao da glavna nagrada odlazi jednom “nepretencioznom filmu, gde je lična potreba da se ispriča priča pokretačka snaga čitavog procesa i gde je umetnost filmske slike suštinski povezana sa motivima koji stoje iza početne ideje za snimanje filma”. Specijalna nagrada za snimateljski rad u filmu otišla je u ruke Jelene Stanković iz Srpske asocijacije snimatelja, direktorke fotografije filma “Strahinja Banović”.

Sedmočlani žiri Srpske asocijacije snimatelja dodelio je zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u TV serijama snimljenih u poslednjih godinu dana u domaćoj produkciji. Tako je zlatna plaketa pripala Aleksandru Karauliću za snimateljski rad u seriji “Nečista krv”. Srebrna plaketa za snimateljski rad u seriji uručena je Igoru Maroviću iz Srpske asocijacije snimatelja za seriju “Blok 27”. Bronzana plaketa pripala je Marku Mladenoviću iz Srpske asocijacije snimatelja za snimateljski rad u seriji “Besa 2”.

Novina ovogodišnjeg izdanja festivala bila je selekcija studentskih kratkometražnih filmova, gde je nagrada za najbolji snimateljski rad pripala Vladimiru Đuriću za film “Krotki” i Džejlanu Ibrahimoviću za film “Dok sunce izlazi”.

Asocijacija filmskih festivala Srbije takođe je, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodelila nagradu za najbolji snimljeni rad u manjinskoj srpskoj koprodukciji filmu “Stric” direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

Osim pomenutih, uručena je i prestižna nagrada za životno delo. Na osnovu odluke Srpske asocijacije snimatelja, ovo priznanje pripalo je direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću, za doprinos u kinematografiji.

Tokom četiri festivalska dana, u okviru propratnog programa održana su dva  masterclassa koje su vodili domaći direktori fotografije Miladin Čolaković i Đorđe Arambašić, kao i prezentacija filmske opreme koja je održana u Kulturnoj stanici Svilara u saradnji sa kompanijama Visual Impact i Sony.

Festival “Slika u pokretu” održan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, grada Novog Sada kao i Filmskog centra Srbije.

nsuživo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments