Претрага
Претрага
Close this search box.

ZBOG VRUĆINE VAM STRADAJU ZUBI: Jednom navikom vi doprinosite tome, evo šta treba da izbegnete

Foto: novosti.rs

Stručnjaci otkrivaju zašto visoke temperature loše utiču na naše zube i kako da ih dodatno ne uništavamo u vrelim letnjim danima.

Telo pripremamo za izlaganje suncu tako što nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom, oči štitimo naočarima za sunce, ali postoji jedan deo tela na koji i ne pomišljamo da vrućina utiče.

Verovali ili ne, visoke temperature veoma negativno utiču na vaše zube, a stručnjaci su objasnili i zašto.

Ortodont dr Kaled Kasem upozorava da visoke temperature dovode do stvaranja sitnih pukotina na zubnoj gleđi, zbog čega su zubi leti osetljiviji.

“Osetljivost zuba je česta, posebno leti kada češće pijemo hladne napitke ili jedemo sladoled, ali zašto se to dešava? Kako se temperature menjaju po sezonama, zaštitna zubna gleđ se proširuje i skuplja različitom brzinom ostvaljajući dentin (sloj ispod zubne gleđi koja pokriva spoljašnjost zuba) izloženim. Zbog toga su zubi osetljiviji”, kaže dr Kasem.

On ističe da na vreme ne možemo da utičemo, ali kaže da ima načina da smanjimo osetljivost zuba – konzumirajući napitke sobne temperature umesto onih ledenih, a savet je i da koristimo pastu za osetljive zube.

Foto: My Dentist Burbank

Dehidracija usporava proizvodnju pljuvačke, koja je ključna za ispiranje bakterija i ostataka hrane i pića, zbog čega se ovi ostaci lakše lepe za zube i dovode do razvoja karijesa.

“Konzumiranje najmanje dva litra vode dnevno će sprečiti dehidraciju i obezbediti normalnu proizvodnju pljuvačke” kaže dr Kasem.

mondo.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti