Foto: Kurir

Na severu Kosova i Metohije uklonjene su barikade koje su postavili Srbi zbog hapšenja svojih sunarodnika i dolaska specijalnih jedinica kosovske policije. Posle garancija koje su Srbi iz pokrajine dobili i spuštanja tenzija, ukinuto je stanje povišene borbene gotovosti Vojske Srbije.

Britanski ministar: Sada raditi na sporazumu o normalizaciji odnosa
Britanski državni ministar za Evropu Leo Dokerti saopštio je da je zadovoljan zbog uklanjanja barikada na severu KiM i ocenio da je to važan korak u smanjenju tenzija.

“Sve strane bi sada trebalo da pomognu u stvaranju klime pomirenja i rade na sporazumu o normalizaciji odnosa za dobrobit svih svojih građana”, napisao je Dokerti na Tviteru.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak još su zatvoreni
Na mestima gde su čuvane barikade rasklapaju se šatori, uklanjaju burad za vatru uz koje su se grejali, kao i lokali u kojima su boravili Srbi koji su čuvali barikade.

Put od Severne Mitrovice ka Jarinju, kao i Brnjaku je slobodan, ali ti administrativni prelazi još nisu otvoreni. Merdare je otvoren za saobraćaj, čim su uklonjene barikade sa srpske strane.

Drecun: Sporazum onemogućava Prištinu da krizu iskoristi protiv srpskog naroda

Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ističe da je postignut sporazum između Beograda s jedne strane i SAD i evropskih država s druge strane pri čemu su zapadni partneri morali da završe deo posla s Prištinom.

Sporazum je, navodi, značajan iz više razloga, pokazao je da su zahtevi srpskog naroda na severu KiM bili opravdani zbog kojih su i postavljene barikade – nelegalna i nezakonita hapšenja, prisustvo specijalnih jedinica.

Dodaje da je ovaj sporazum pokazao da je Aljbin Kurti sa privremenim institucijama uzrokovao svojim jednostranim potezima krizu na severu KiM.

Veoma je bitno, navodi Drecun, što je postignut dogovor da neće biti hapšenja Srba koji su bili na tim protestima.

“Kfor je potvrdio da je on tu i da će raditi na osnovu mandata koji je dobio Rezolucijom 1244. Sada imamo jedan poseban sporazum s Kforom da pripadnici tzv. bezbednosnih snaga ne mogu da borave na severu KiM bez odobrenja komandanta Kfora i bez njegovih konsultacija s predsednicima četiri opštine na severu”, precizirao je Drecun.

Takođe, kaže da se Euleks obavezao da će pojačati monitoring u pravosuđu, naročito u pogledu pripadnika “kako oni kažu nevećinskih zajednica” da bi imali jednak tretman.

Naglasio je da je postignuti sporazum dobar, jer onemogućava Prištinu da iskoristi aktuelnu krizu protiv srpskog naroda i uspostavi potpunu okupaciju nad teritorijom na kojoj žive Srbi.

“Ovog puta su svi shvatili, šta Srbi traže i snagu srpskog otpora jednostranim potezima Prištine. Snaga, upornost, jedinstvo i odlučnosti naroda je bila presudan element i s druge strane veoma snažna izražena diplomatija Beograda, pri čemu je predsednik Aleksandar Vučić bio izuzetno angažovan u kontaktima i sa SAD i EU”, rekao je Drecun.

Naglašava da je uslov d se Srbi vrate u institucije da se uspostavi Zajednica srpskih opština, reši pitanje tablica i da se povuku specijalne jedinice.

“Najbolji način da se izbegne nova kriza je da se Srbi vrate u institucije, ali tek kada se ispune ovi uslovi”, poručuje Drecun.

Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji su od 10. decembra bili na barikadama, nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dolaska specijalnih jedinica kosovske policije na Sever, od juče uklanjaju barikade.

Toj odluci prethodio je razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon što su SAD i EU dale garancije da će se zahtevi Srba poštovati i nakon što je Pantić stigao kući u Kosovsku Mitrovicu.

Takođe je ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije.

Kfor je juče saopštio da uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije treba učiniti brzo i bezbedno i da bi sve strane trebalo da “izbegavaju bilo kakvu retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju”.

Kažu da prate razvoj događaja i da ostaju spremni da intervenišu, ako bude neophodno, u skladu s njihovim mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. godine.

I specijalni predstavnik i šef Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na KiM (Unmik) Karolin Zijade pozdravila je sve mere za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, uključujući uklanjanje barikada.

Odala je priznanje mukotrpnim naporima svih strana, uključujući međunarodne partnere, da osiguraju bezbednost stanovništvu Kosova i Metohije u svim zajednicama.

S druge strane, predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je nivo nepoverenja između dve strane veći nego ikada ranije, da su tenzije i dalje visoke, ali da je važno da lideri u Beogradu i Prištini počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa.

rts

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan NS
30/12/2022 12:57

Šta ćemo sad? O čemu ćemo sad da pričamo i čega ćemo sad da se bojimo?

SNS Uzivo
30/12/2022 20:10
Reply to  Milan NS

Sad ce neki atentat na precednika, trulom kapitalizmu zapada smeta veliki napredak nase srbije! 🙂

Last edited 28 dana ranije by SNS Uzivo