Претрага
Претрага
Close this search box.

Autorsko predavanje “Budimpešta kao izbor umetnika” sa tumačenjem na znakovnom jeziku

Tematsko predavanje uz tumačenje na znakovnom jeziku “Budimpešta kao izbor umetnika” održaće se u  četvrtak, 13. avgust u 19 časova u Spomen zbirci Pavla Beljanskog.

Poslednje predavanje u okviru pratećeg programa izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković biće fokusirano na boravak ovih umetnika u Budimpešti. Tema je usmerena na okolnosti pod kojima su Dobrović, Radović i Tabaković i Zora Petrović odlučili da se školuju na Akademiji lepih umetnosti u gradu na Dunavu. Tom prilikom autorka izložbe, Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke govoriće i o umetničkim delima ovih autora u fondovima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti (Arhivu i biblioteci Mađarskog fakulteta likovnih umetnosti i Arhivu Umetničkog fakulteta Moholi Nađ u Budimpešti), predstavlja nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, uz dokumentarne panoe približava posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba. Izložbu je kroz otvaranje i prateći program posebno podržalo Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske “Кolegijum Hungarikum“.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je tokom avgusta otvorena za publiku i nastavlja sa programima tekuće izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković, u skladu s propisanim merama.

Istovremeno Spomen-zbirka će u digitalnoj formi kroz različite sadržaje biti prisutna i u domovima svojih pratilaca, na Fejsbuku, Instagramu i SAJTU muzeja ili preko portala Digitalna solidarnost Vlade RS te Digitalizacija u kulturi, FB stanice Ministarstva kulture i informisanja. Publika će moći da prati objave u vezi s tekućom izložbom, ciklus priča o delima iz muzejske kolekcije iz pera istaknutih stručnjaka, pisanih za monografiju Spomen-zbirke, tumačenja odabranih radova na znakovnom jeziku na video klipovima snimljenim u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik, kao i izbor iz filmske produkcije i koprodukcije muzeja.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti