Претрага
Претрага
Close this search box.

Autorsko predavanje “Peštanski đaci u Parizu”

Tematsko predavanje u okviru programa Frankofonija 2020 pod nazivom “Peštanski đaci u Parizu” održaće se u četvrtak, 9. jul 2020 s početkom 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Autorka izložbe Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković Marta Đarmati će sa ovom temom ukazati na ulogu dva grada, Budimpešte i Pariza na likovno formiranje i sazrevanje slikara.

Školovanje Petra Dobrovića, Zore Petrović, Ivana Radovića i Ivana Tabakovića na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti dalo im je dobru osnovu za njihov stvaralački razvojni put. Кao i mnogi drugi umetnici, usavršavanje su nastavili u umetničkoj metropoli, Parizu, u koji su se vraćali i kao zreli umetnici. U tom kontekstu, ukazujući na migracije mladih stvaralaca ka Parizu preko obrazovnih institucija Centralne Evrope, predavanje Marte Đarmati u Spomen-zbirci će povezati mađarsku i francusku prestonicu, ističući značaj svake od njih: Budimpešte kao mesta sticanja znanja i veština, i Pariza kao inspiracije i umetničke ambicije. Izlaganje će obuhvatiti događaje vezane za kasnije boravke u Francuskoj, kao i zanimljivosti o značajnim delima koja su inspirisana ili su nastala na ovim putovanjima. Program Frankofonije 2020. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje novosadskog muzeja sa frankofonim udruženjima i Francuskim institutom u Srbiji.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje fizičke distance i drugih propisanih mera predostrožnosti. Na svim događajima publika je u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva.

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti