Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović sastali su se u Gradskoj kući sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andrejom Rihter.

Forum slovenskih kultura osnovan je 2004. godine, kao međunarodna neprofitna fondacija koja afirmiše kulturu slovenskih zemalja u evropskom i svetskom kontekstu i povezuje kreativna jezgra Slovena iz 13 država: Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Poljske, Ruske Federacije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke Republike i Srbije.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić upoznao je Andreju Rihter sa najvažnijim aktivnostima u oblasti kulture koje realizuje Grad Novi Sad, predstavio joj projekat „Novi Sad- Evropska prestonica kulture” i predložio da se Forum slovenskih kultura uključi u njegovu realizaciju.

– Forum slovenskih kultura već 17 godina uspešno povezuje i predstavlja slovensku kulturu, nauku i umetnost i aktivno vodi brigu o prepoznatljivom doprinosu slovenskih kultura globalnom dijalogu. Takvo delovanje je veoma važno jer sintagma slovenska kultura uglavnom asocira na sličnost, međutim kulture naroda slovenskih zemalja podrazumevaju i raznovrsnost i bogatstvo različitog delovanja i nasleđa koje Forum na najbolji način afirmiše – izjavio je Dalibor Rožić i dodao – Grad Novi Sad, kao buduća Evropska prestonica kulture, univerzitetski centar, sedište Matice srpske i drugih značajnih institucija i ustanova prepoznaje važnost saradnje sa gradovima i zemljama članica Foruma, međusobno povezivanje i zajedničko delovanje kako bi kultura sa ovih prostora bila prepoznatljivija. Pored tendencije da naše stvaralaštvo i baštinu predstavimo što većem broju ljudi, Novi Sad kao grad otvorenog duha, uvek je bio i ostao radoznao da upozna kulture drugih naroda i to je još jedan razlog da se međusobno povežemo i sarađujemo.

Foto: Grad Novi Sad

Direktorka Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter se predstavnicima Grada zahvalila na prijemu i upoznala ih sa brojnim projektima koje je Forum realizovao, a od kojih je najznačajniji Edicija „100 slovenskih romana” čiji je cilj predstavljanje slovenske književnosti, prevođenjem 108 romana odabranih autora na jezike slovena. Kao izuzetno značajne, izdvojila je projekte iz oblasti očuvanja kulturnog nasleđa i nagradu „Živa” koju Forum dodeljuje za najbolji muzej u slovenskim zemljama, a čiji je prvi nosilac, 2014. godine bila Galerija Matice srpske.

Prisutni su se složili da Grad Novi Sad i Forum slovenskih kultura imaju mogućnost i treba da sarađuju kako na projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, tako i na međunarodnom projektu „Evropska ruta – Women Writers Route” koji povezuje slovenske književnice.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments