Претрага
Претрага
Close this search box.

Festival narodnje nošnje „Biserna grana“ u Kulturnoj stanici Eđšeg

Foto: KC Mladost Futog/ Sandra Crepulja
Festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja “Biserna grana”, održava se u subotu, 2. oktobra od 19.30 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu.

Organizator festivala je Kulturnog centra „Mladost“ Futog, a ove godine će biti održan 14. put uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Koncept festivala je jedinstven u našoj Zemlji jer u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakita i oglavlja. Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da istakne značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda.

Foto: KC Mladost Futog/ Srđan Doroški

-Na ovogodišnjem festivalu biće predstavljeno deset novih izlagača, novih učesnika koji do sada nisu predstavili na festivalu. Očekuju se gosti iz zemlje i regiona. To su učesnici iz Srbije iz Beograda, Zrenjanina, Inđije, Sivca, Kule, Svrljiga, Aranđelovca i Futoga, a gosti festivala je Kulturno umetničko društvo „Lim“ iz Berana, Crne Gore – za portal NS Uživo nagalasio je Jovan Stepanov iz Kulturnog centra „Mladost“ Futog.

Pored revije o narodnoj nošnji biće prikazan i film “ Biserna grana 2020.“ domuntarni film o festivalu i narodnoj nošnji koji je snimljen prošle godine u Poljoprivrednoj školi u Futogu.

Foto: KC Mladost Futog/ Sandra Crepulja

Festival  „Biserna grana“  je nosilac EFFE etikete za 2019. – 2020.godinu, koju dodeljuje  Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta “Evropa za festivale, festivali za Evropu”.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti