(FOTO) Strip za pivopije u Muzeju Vojvodine

       

U Zbirci savremene umetnosti Muzeja Vojvodine čuvaju se i tri rada ilustratora, animatora i stripadžije Milete Poštića nastala 2015. godine na koloniji posvećenoj ilustraciji i stripu.

“Pored ljubavi prema geografiji i dalekim zemljama, ovog svestranog umetnika inspirišu lokalne priče, tako da je sa velikim entuzijazmom prihvatio moj poziv za učešće na koloniji. Inspiraciju za ciklus ovih stripova pronašao je u svakodnevnim pričama iz prošlosti ovog podneblja. Tema jednog stripa su metle, kilogrami i veštice, drugog uzgajanje i način branja hmelja na ovim prostorima (jedna od velikih plantaža ove biljke se nalazila u Čelarevu), a treći je o dudovima kojih je nekada bilo svuda po Vojvodini.Osim stripova koje je poklonio našem muzeju, Poštić je u jednom periodu života skoro svaki dan na društvenim mrežama objavljivao recepte za izuzetno sretan život. Ti duhoviti crteži stekli su toliku popularnost da su izdati i u formi knjige od 111 recepata. Ali Mileta tu nije stao sa receptima. On nastavlja da ih crta i da usrećuje one koji vole njegov rad. Miletini crteži vrve od tigrova, majmuna, savremenih umetnika i raznih drugih neobičnih i egzotičnih drugara smeštenih u najčudnije šaljive situacije. Poštićev svet je stoprocentno neopterećen moralnim pridikama, predrasudama i društvenim normama, što mu daje neodoljivu lakoću i gotovo dečiju infantilnost. Sve na ovim radovima kipti od života, sumanutog u svojoj nepredvidivosti. Miletini likovi smo mi sami, sa svim našim vrlinama i manama, samo je potrebno da se opustimo i dopustimo sebi da budemo sretni baš takvi nesavršeni u najboljem od najgorih svetova”, Dragana Garić Jovičić, kustoskinja – istoričarka umetnosti.

Mileta Poštić (Novi Sad, 1970) se školovao u Americi i Engleskoj, a radno iskustvo sticao u domenu animiranog filma u Južnoj Africi i Južnoj Кoreji. Radio je za klijente kao što su: Ujedinjene Nacije, UNICEF, Nacionalna Geografija, Anglo-Ameriken i Globalna Okeanska komisija. Predavao je na univerzitetima u 6 zemalja na 4 kontinenta. Bavi se crtežom, ilustracijom, animacijom i stripom. Izlagao je samostalno i držao radionice u još 8 zemalja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments