Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba Missing Stories u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prikazuje prinudni rad u logorima Drugog svetskog rata kroz oko umetnika

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba Missing Stories inicirana je od strane Gete instituta u Beogradu. Kustosi iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Nemačke pozvani su da koncipiraju izložbu.

-Svaki kustos iz svoje zemlje je izabrao nekoliko autora i autorki kako bi napravili izložbu na temu Prinudnog rada za vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata. Umetnici su uglavnom krenuli od ličnih porodičnih priča i govorili o osobama iz njihove porodice koje su imale iskustvo tog nemilog zarobljavanja odvođenja na prinudni rad u koncentracione logore- rekla je za NS Uživo viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dvanaest umetnika i umetnica je kroz savremene medije, kao što su video instalacija, crtež, fotografija, obradila ovu temu uz pomoć pisma, fotografija ili audio i video izjava.

-Tema izložbe kritički govori o fašizmu kao jednom istorijskom vremenu koje je povezano sa savremenim vremenom da se takve situacije i problemi ne bi desili danas. Veoma je važno govoriti o onome što čini našu istoriju danas- naglasila je Kojić Mladenov.

Jedno od dela je i peščani sat, napunjen mrvicama hleba, piljevinom i staklom. Hleb u satu je pomešan sa piljevinom i primer je smrtonosne prakse korišćene prilikom pripremanja hleba u nekim koncentracionim logorima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložbu svi posetioci mogu da pogledaju do 30. aprila, a ona će nakon Novog Sada biti prikazana i u Beogradu, Tirani, Podgorici, Berlinu i Augzburgu.

Ivona Karan

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Pustinjski banderas
24.03.2021 06:48

U centru Kikinde postoji spomenik gradjanima Severnog Banata koje su Nemci oterali na prinudni rad u Norvesku. Gradili su “krvavi put”, danas medjunarodni put E-5 i malo ko se vratio kuci ziv.
Ti ljudi nisu bili ni partizani, niti bilo sta slicno – partizane su Nemci ubijali na licu mesta. Bili su obicni paori, a ovo pisem da se ne zaborave zverstva koje su nam priredili nasi bivsi komsije.

Povezane vesti