Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba ”Oživljavanje kamenog sela” u Svilari

Izložba ”Oživljavanje kamenog sela” autorke Elene Vasić Petrović, biće otvorena u КC Svilari u Novom Sadu, 18. februara u 18 sati.

Izložbu realizuje “Drušvo konzervatora Srbije“ u saradnji sa EU info kutkom iz Novog Sada. Na otvaranju će govoriti predstavnice Fondacije, Elena Vasić Petrović i Кatarina Maksimov, te autorka izložbe, Elena Vasić Petrović i rukovodilac projekta i Dejan Rudić Vranić.

Projekat ”Oživljavanje kamenog sela” jedan je od 10 dobitnika granta potprograma manifestacije ”Evropski dani kulturne baštine” za 2019. godinu, a koji nosi naziv ”Evropske priče o nasleđu”. Program finansira Savet Evrope.

U okviru generalne skupštine u Strazburu, u oktobru mesecu 2019. godine u ”Palati Evropa”, priznanje je dodeljeno Eleni Vasić Petrović i Fondaciji arhitekta Aleksandar Radović u konkurenciji 84 evropske priče. Ovo je prvi i jedini nagrađeni projekat iz Srbije, čime je “Gostuša” još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi.

Projekat Zaštite sela gostuša dobitnik je i nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016.godinu.

Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, u podnožju Stare planine. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima reke Gostušice. Selo je prepoznatljivo po svojoj arhitektonskoj autentičnosti, jer prilikom gradnje kuća nije korišćen vezivni materijal, već su ređani kamen i drvo, a krovovi su od kamenih ploča.

Prvi deo projekta “Oživljavanje kamenog sela”, realizovan je od 4. do 13.10.2019. u selu Gostuša, u vidu konzervatorskog kampa i stručne konferencije, dok je ostatak aktivnosti predviđen za februar 2020, kada se radi na promociji i prezentaciji svih prethodnih aktivnosti.

Izložba je do sada gostovala u Кotoru, Beogradu i Banja Luci.

Više o projektu na linku.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti