Претрага
Претрага
Close this search box.

Izložba Stradanje pravoslavnih sveštenika u Raciji od petka u KCNS

Foto: Istorijski arhiv Novog Sada

Izložba “Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije” biće otvorena u Kulturnom centru Novog Sada u petak, 22. januara. 

Istorijski arhiv Novog Sada će u saradnji sa Gradom i Kulturnim centrom u 11 časova u petak ovom izložbom obeležiti 79. godišnjicu sećanja na žrtve zločina počinjenog na prostoru Novog Sada i okoline.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada, rekao je za portal NS Uživo da su ovom izložbom želeli da posetiocima prikažu lica i delo sveštenstva koje je stradalo i uvrstilo 17 pravoslavnih sveštenika koji su živote izgubili u raciji.

-Jedan od sveštenika kojeg smo uvrstili u izložbu je Vislavski Jovan, odnosno Janko, koji je bio katolik, ali je doživeo preobraženje i prešao u pravoslavlje 1934. godine. Bio je paroh pravoslavnih Rusina u Kucuri, Novom Sadu i Gospođincima. On je stradao 1942. godine, nakon hapšenja, sa još 28 ljudi u Gospođincima- rekao je Đurđev.

Postoji i svedočenje prote Miloša Lučića iz Uspenske crkve, koji je bio izveden pred legitimacioni odbor koji je odlučio “ko je za život, ko je za smrt”, on je sa druge strane prepoznao svog druga iz gimnazije. Tražen mu je papir koji je trebalo da potvrdi njegov identitet, koji on nije imao, pa je rekao: “Moj identitet može da vam potvrdi moj drug iz klupe”, na šta je on odgovorio da ga ne poznaje. Prota Lučić je odveden u grupu koja je trebalo da bude ubijena, ali mu je prišao mađarski vojnik, koji ga je krišom izvukao iz grupe i spasio mu život.

Izložbu možete posetiti od petka 22. januara do nedelje 24. januara.

Autor: Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti