Претрага
Претрага
Close this search box.

Kaleidoskop kulture biće održan na pet mesta u gradu, Kreativni distrikt spreman

Foto: nsuzivo.rs

Četiri dana otvaranja uz pet vrsta umetnosti- arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu, izvođačku, samo je uvertira u pet septembarskih nedelja najrazličitijih programa koji će biti realizovani u Novom Sadu na Kaleidoskopu kulture

Koliko je Kaleidoskop, koji će se održati u Kreativnom distriktu na prostoru nekadašnje Kineske četvrti, važan za Novi Sad i privredu, turizam, govorio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

-Ovo je jedan od najznačajnijih programa Evropske predstonice kulture, koji predstavlja i srž evropske prestonice , koji ujedinjuje i okuplja pojedince, građane, umetnike, organizacije i ustanove kulture. Upravo kroz energiju i povezivanje dolazimo do kvalitetnih programa, a u prilici smo da iste te programe realizujemo u novim prostorima za kulturu koje smo adaptirali i sredili u prethodnom periodu- istakao je Rožić.

U realizaciju programa su uključeni i ljudi iz regiona i Evrope, što daje celom programu internacionalni karakter, naveo je Rožić.

Foto: nsuzivo.rs

-Što se tiče programa, do njih smo došli u saradnji sa svim akterima i uz podršku Evropske prestonice kulture, fondacije koja je sprovela svoje konkurse, ali i preko konkursa Gradske uprave za kulturu. I na ovom primeru mozemo videti taj sinegretski pristup. Prostor, taj segment je jako bitan i treba ga pomenuti u svakom pogledu, upravo kroz nove prostore decentalitujemo kulturne sadržaje, cilj nam je da kultura dodje u sve delove grada- rekao je Rožić.

On je naglasio da se Novi Sad uspešno priprema za značajni projekat i za nešto više od 4 meseca biće u prilici da zvanično otvori EPK u našem gradu.

-Od starta smo imali viziju kako će se razvijati. Od 2018. ona zapravo tek danas dobija pravi oblik. Načela Evropske prestonice kulture su invativnost, decentralizacija kulture koje kroz 5 nedelja funkcionišu kroz 5 kultnih mesta, a to su Distrikt kao podrška Velikog Limana, Bulevar Mihajla Pupina, Trg galerije, Podgrađe i ove godine SPENS- objasnio je Nemanja Milenković, direktor fondacije „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Stara Fabrika rekonstruisana za potrebe EPK; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktor opere SNP-a, Aleksandar Stanov, najavio je da će naredne godine uz pomoć EPK nakon mnogo godina imati priliku da ponovo izvedu operu Karmen i ovim potezom izbiti na prvo mesto u Evropi, s obzirom na kvalitet naših umetnika.

Predsednik SULUV-a Goran Despotovski istakao je da je saradnja između Akademije i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodin sa drugim institucijama sve snažnija, a u tome veliki uticaj je poziv prestonice kulture, fondacije kao i budžetska podrška grada.

Pobednica na konkursu Darija Dragojlović kaže da je veoma važna prilika u vidljivosti projekata lokalnih umetnika na novosadskoj kulturnoj sceni.

-Kao umetnik i student Akademije umetnosti mislim da sam jedan od studenata koji se susreo sa time da je zapravo jako mali broj izlagačkih mesta u Novom Sadu. Nove kulturne stanice dosta su doprinele tome da umetnici nakon studija, sa željom da prikažu svoje radove, imaju inspirativna mesta priliku da to radu u novim kulturnim stanicama na novim mestima- rekla Dragojlović.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti