Претрага
Претрага
Close this search box.

Leto na Trgu galerija: Predavanje “Veliko putovanje trojice srpskih pisaca”

Svečano zatvaranje manifestacije “Leto na trgu galerija” biće obeleženo predavanjem prof. dr Nade Savković “Veliko putovanje trojice srpskih pisaca” u Poklon zbirci Rajka Mamuzića.

Fenomen velikog putovanja – grand tour – kao vrste edukativnog putešestvija po Italiji, bio je učestala pojava u XVII, a naročito u XVIII veku. Nastao je kao kulturni konstrukt britanske društvene elite, no zbog svoje stalnosti i raširenosti postao je neka vrsta novog hodočašća, poprimio je odlike institucije, a zahvatio je i druge zemlje Zapadne Evrope, kao i Rusije i Amerike.

Svojevrsni grand tur ostvarili su i znameniti srpski umetnici, pisci i učitelji, te su, iako često bez novca, a uz pomoć mecena, upoznali civilizacijsko kulturno i umetničko nasleđe Italije. Trojica pisaca iz perioda srpskog prosvetiteljstva imala su priliku da obiđu “raj na zemlji”: godine 1780. Dositej Obradović (1739–1811), i 1818. godine Pavle Solarić (1779–1821), dok se veruje da je 1803. godine po Italiji putovao Joakim Vujić (1772–1847). O uticaju putovanja po Italiji na znamenite ličnosti srpskog prosvetiteljstva, kao i o maloj zastupljenosti putopisa kao književne forme kod nas u XVIII i XIX veku, a povodom svečanog zatvaranja manifestacije Leto na Trgu galerija, govoriće prof. dr Nada Savković.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti