Претрага
Претрага
Close this search box.

LJUBITELJI UMETNOSTI U REDOVIMA ČEKALI DA VIDE KLIMTA I JOVANOVIĆA Dve slike umetnika, nikada izlagane u Srbiji, svečano izložene u Galeriji Matice srpske (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Ispred Galerije Matice srpske dugo nije bilo ovoliko ljubitelja umetnosti koji su strpljivo čekali da uđu na drugi sprat kako bi videli tri slike. Dve slike Paje Jovanovića, a u sredini Gustav Klimt. 

Veliko interesovanje izložba je privukla od same najave, početkom ove godine. Na njenom otvaranju, prisutnima se obratila dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Foto: nsuzivo.rs

-Izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt zasnovana je na tri ženska portreta iz tri muzeja. Portret “Dama sa lila šalom”, Gustava Klimta, jedino je njegovo delo u kolekciji Umetničko- istorijskog muzeja. Portret “Bečlijke” jedino je delo Paje Jovanovića u kolekciji galerije “Belvedere” koje je otkupljeno 1905. i nikada nije izlagano u Srbiji. Iz naše kolekcije odabrali smo portret “Umetnikova supruga Muni”, Paje Jovanovića, koje se izdvaja u Galeriji zbog naklonosti umetnika da sam velikim pijetetom slika svoju suprugu- istakla je Palkovljević Bugarski.

Foto: nsuzivo.rs

Izložbu je svečano otvorila Maja Gojković, ministarka kulture, uz reči da se ovom izložbom jačaju vekovne veze i grade novi mosti prijateljstva Srbije i Austrije.

Foto: nsuzivo.rs

Izložbu možete posetiti do 14. januara 2024. godine, a cena ulaznice je 300 dinara. Galerija Matice srpske zatvorena je za posete ponedeljkom.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti