Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležavanje Međunarodnog dana muzeja u Galeriji Matice srpske

Foto: Relja Ivanić

Za muzeje u čitavom svetu, 18. maj nije običan ponedeljak kada muzeji ne rade za publiku, ove godine na taj dan muzeji proslavljaju Međunarodni dan muzeja. Zato će Galerija Matice srpske 18. maja biti besplatno otvorena za posetioce, i to od 10 do 22 sata.

Međunarodni savet muzeja – ICOM ove godine je za temu Dana muzeja izabrao Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija, s idejom da ukaže na muzeje kao mesta gde se slavi raznolikost naših zajednica i čiji programi i sadržaji mogu da doprinesu prepoznavanju i prevazilaženju predrasuda. Кao nosioci promena i pouzdane institucije, muzeji danas mogu da pokažu i istaknu svoj značaj uključujući se u političke, društvene i kulturne izazove savremenog društva.

U protekloj deceniji Galerija je posebnu pažnju usmerila ka stvaranju prostora i sadržaja dostupnog za sve. Iz tog razloga pod ovogodišnim sloganom Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija svi ljubitelji umetnosti u Galeriji Matice srpske mogu provesti jedan (ne)običan muzejski dan, uživati kako u stalnoj postavci Galerije, tako i u izložbama Inspirisani Italijom i Poklon-zbirka Dragiše Brašovana, ali i:

  • obogatiti svoje muzejsko iskustvo uz aplikaciju na znakovnom jeziku Muzej za sve
  • doživeti umetnost kroz proširenu realnost sa aplikacijom Doživi umetnost
  • zabaviti se sa decom u “potrazi za umetničkim blagom“ uz dečji vodič
  • pronaći zanimljive i raznovrsne kustoske i konzervatorske priče za sebe

Svi koji posete Galeriju na ovaj poseban “muzejski dan“ dobijaju poklon katalog aktuelne izložbe Inspirisani Italijom, a za najmlađe pripremili smo poklon knjižice iz dečje edicije Moja Galerija.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti