Претрага
Претрага
Close this search box.

Odrastanje uz umetnost: Galerija Matice srpske slavi 62 godinu na Trgu galerija

Foto: Relja Ivanić

Na današnji dan, 1. jun 1958. godine Galerija Matice srpske otvorena je u zgradi na Trgu galerija, gde se i danas nalazi. Nekoliko decenija kasnije 2017. godine je na ovaj dan svečano otvorena Galerija nakon rekonstrukcije i obnove fasade, a od tada svake godine ovaj poseban dan obeležava se proslavom na Trgu galerija koja je posvećena posetiocima – deci i mladima.

Кroz koncert za bebe, predstave za decu, različite programe za mlade i izložbu dečjih radova nastalih nakon našeg edukativnog programa za decu, Galerija ukazuje na važnost i značaj odrastanja uz umetnost.

S obzirom na okolnosti ove godine, Galerija matice srpske je odlučila da obeleži 1. jun predstavljajući izložbu dečjih radova u virtuelnom svetu tokom čitave nedelje. Završnicu virtuelne izložbe činiće poseban porodični dan u Galeriji, u subotu 6. juna, kada će roditelji, bake i deke imati priliku besplatno da posete Galeriju sa svojom decom i unucima i kroz igru Avantura za velike i male, obiđu stalnu postavku srpske umetnosti XVIII, XIX i XX veka.

Virtuelna izložba dečjih radova biće dostupna na fejsbuk stranici Galerije Matice srpske, gde će se tokom čitave nedelje objavljivati radovi dece iz vrtića Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo“ koji su tokom ove školske godine učestvovali u edukativnom programu za decu Moja umetnička avantura.

Otkrivamo Evropu kroz umetnička dela

Mališani su nakon posete Galeriji, u svojim vrtićima sa vaspitačicama i likovnim pedagozima stvarali crteže, inspirisani umetničkim delima i kulturnim nasleđem čitave Evrope. Zahvaljujući njima, kao i muzejskim edukatorima Galerije, u javnosti će biti “izloženi“ iskreni doživljaji i utisci mališana pretočeni u likovne radove i dečje iskaze.

“Oni nas motivišu da stvaramo nove programe i još više se posvećujemo najmlađima. Avantura za velike i male biće završnica obeležavanja naše proslave, ali i početak novog programa u Galeriji Matice srpske. Poučeni iskustvima tokom prethodnih meseci koji su nas usmerili na krug porodice, podstakli na prisnost i ponovo ukazali na vrednosti porodice, odlučili smo da nastavimo da negujemo ovu povezanost i pokrenuli poseban porodični dan u Galeriji Matice srpske. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći porodični vodič, kroz igru uloga i zanimljive igre i zadatke i različite tematske celine otkrivaće priče o umetnicima i umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske. Porodični dan će se tokom juna održavati svake subote od 10 do 18 sati, po simboličnoj ceni od 150,00 dinara za celu porodicu (izuzev 6. juna kada će ulaz biti besplatan).”, navodi se u saopštenju organizatora.

Autor. nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
I. M.
01.06.2020 23:03

Ako je osnovana 1958. kao što piše u tekstu, onda ne slavi 61 godinu od osnivanja (kako piše u naslovu) nego 62, ako se ne varam. U svakom slučaju, srećan rođendan želim!

Povezane vesti