Претрага
Претрага
Close this search box.

Piramide, sfinge i kočije na premijeri opere Aida na tvrđavi

Foto: Vladimir Veličković

Opera “Aida” imala je svoje prvo izvođenje u Kairu 1871. godine povodom otvaranja Sueckog kanala. Nakon 150 godina od prvog izvođenja, Srpsko narodno pozorište priuštiće sugrađanima nezaboravno izvođenje ove opere na otvorenom

Piramide i sfinge biće postavljene na sceni, a od ulaska će publiku voziti kočija do samog centralnog dela događaja, gde će moći da uživaju u vinu pre početka opere.

Probe za operu Aida, Srpskog narodnog pozorišta, krenule su prošle sezone. Spektakularno izvođenje Verdijevog dela biće premijerno izvedeno 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi.

-Velika je satisfakcija videti kako sve dobija svoju strukturu, formu i kako naši likovi polako dobijaju život. Ja tumačim ulogu ratnika Radamesa zaljubljenog u Etiopljanku, koja je u Egiptu robinja, ali je u svojoj domovini kćerka kralja. Kroz operu to niko od naših likova ne zna- rekao je za naš portal Stevan Karanac, tenor.

Probe su krenule od aprila u SNP-u; foto: Vladimir Veličković

Prema rečima Karanca kostimi će predstavljati mali otklon od istorijskog vremena u kojem se radnja opere odigrava i biće prilagođena savremenom dobu.

-Imaćemo piramide, sfinge, velike statue, ali biće elemenata koji su savremeni. Na sceni će u toku tri sata opere prodefilovati 350 ljudi na sceni. Tu su baletski ansabl, hor, statisti koji će biti u maršu vojnika. Zaista će biti monumentalno- istakao je Karanac.

Od ulaska će publiku voziti kočija do samog centralnog dela događaja, gde će moći da uživaju u vinu pre početka opere.

Tenor Stevan Karanac tumači ulogu Radamesa; foto: Vladimir Veličković

Premijera opere će biti na Petrovaradinskoj tvrđavi 15. septembra, sa početkom u 19:30 časova. Karte će biti u prodaji od sledeće nedelje na blagajni SNP-a i onlajn. Naredni datumi su 18. i 28. septembar, sa počecima od 19 časova, na velikoj sceni “Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu sa domaćim solistima i gostima.

Ivona Karan

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Djurdjina
28.08.2021 17:30

Fantasticno, ko god je u mogućnosti trebao bi da poseti ovaj nesvakidasnji dogadjaj. Bravo za organizatore.

Povezane vesti