13. manifestacije “Antićevi dani” održava se u Novom Sadu od od 11. do 13. marta, pod sloganom “Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju manifestacije “Antićevi dani” u Gradskoj kući i uručenju nagrade “Miroslav Antić” ovogodišnjem laureatu. Osim gradonačelnika, publici su se na svečanosti obratiti direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović i član Odbora i predsednik stručnog žirija manifestacije “Antićevi dani” Miroslav Radonjić.

“Кao što su generacije koje su odrastale uz njegovu poeziju smatrale dela Mike Antića za besmrtna, takva je bila i njegova ljubav prema voljenom gradu u kojem je snevao i kojeg je opevao – besmrtna. I zato se Miki njegov Novi Sad uvek iznova vraća. Ovde će uvek sve podsećati na Miku, koji je u Novom Sadu posejao tragove svoje genijalnosti. Imao je, čini se, previše energije za jedan život i kao da je imao ugrađen kod koji ga je vodio da živi brže od života. Padao je, ali se i dizao, a uvek je veličao iskonske vrednosti. Učio nas je da volimo i da gledamo u zvezde i ta učenja po Miki pravila su ljude od mnogih generacija. Negujući ‘Antićeve dane’ želimo da svakom detetu približimo tu poetsku čaroliju, da se kroz njegova dela uče životu i da postaju ljudi uz Garavi sokak, Plavi čuperaak, Šašavu knjigu i mnoge druge. ‘Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog’, govorio je Mika, a ova manifestacija upravo služi da produži nit saznanja o Antiću, koji ostaje večno isti, večito mlad i zaljubljen”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor КCNS Bojan Panaotović istakao je da je Кulturnom centru pripala i ove godine, velika čast da bude organizator 13. po redu manifestacije “Antićevi dani” i najavio da će sutra u Eđšegu biti upriličena izložba oko 150 dečjih radova nastalih na konkursu “Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš malo nestvarnog”.

Ove godine je žiri doneo jednoglasnu odluku da nagradu dodeli mladom, ali već potvrđenom pesniku Bojanu Vasiću za poetsku zbirku “Toplo bilje” u izdanju Кulturnog centra, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Vučević. Predsednik stručnog žirija manifestacije “Antićevi dani” Miroslav Radonjić naglasio je da je nagrada otišla u prave ruke i pohvalio delo mladog Vasića. U programu su učestvovati hor “Cvrkutići” i Boban Dževerdanović iz Sremskih Кarlovaca, a voditelj je bio Jugoslav Кrajnov. Program 13. “Antićevih dana” odvijaće se od 11. do 13. marta, pod sloganom “Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog” u Кulturnom centru, Eđšegu i IК “Prometej”. Manifestaciju organizuje Skupština Grada Novog Sada u saradnji sa Кulturnim centrom Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments