Претрага
Претрага
Close this search box.

Porodični dan i prateći program izložbe “Inspirisani Italijom” u Galeriji Matice srpske

Foto: Galerija Matice srpske

Izložba Inspirisani Italijom otvorena je još početkom marta. Usled nemogućnosti da tokom protekla tri meseca realizuje prateći program izložbe, organizatori su odlučili da tokom letnjih meseci upriliče predavanja i stručna tumačenja u redovnom Galerijskom terminu za prateće programe ‒ petkom u 19 sati.

U petak, 12. juna u 19 sati održaće se predavanje “Večita lepota – antički Rim i umetnici” prof. dr Saše Brajović, istoričarke umetnosti.

Predavanje će istaći ulogu rimske antičke umetnosti u formiranju vizuelne kulture od ranohrišćanskog i srednjovekovnog doba, preko renesansnog i baroknog perioda, a posebno će naglasiti značaj druge polovine XVIII veka, kada se formira kult antike kao idealne epohe čovečanstva, a njena umetnost uspostavlja kao estetski normativ. Na tom idealu grade se kanonska dela ranog modernog doba koja su bila uporište svim evropskim, pa i srpskim umetnicima tokom kasnijih vremena. Posebna pažnja biće posvećena skulptoru Antoniju Кanovi i izložbi njegovih dela u Muzeju Rima (Antonio Canova. Eterna bellezza). Dočaraće se koncept i atmosfera ove značajne izložbe koja, između ostalog, objašnjava razloge trajne umetničke inspirisanosti Italijom.

Takođe, u subotu i nedelju 13. i 14. juna u 13 i 17 sati Milica Milošević i Goran Vujkov, volonteri Galerije Matice srpske održaće vođenja kroz izložbu.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti