Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Danila Koprivice “Suočavanje sa prošlošću–Britanska Indija“ na Jutjub kanalu KCNS

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje Danila Koprivice na temu “Suočavanje sa prošlošću – Britanska Indija“ možete pogledati zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Četrdeset peta Zelena debata je sedma sesija serijala “Suočavanje sa prošlošću – iskustva demokratskih društava“. Posvećena je svedočanstvima iz istorije “imperije u kojoj sunce nikada ne zalazi“.

“Ovo nije prva prilika da govorimo o britanskoj imperiji, dosad smo je spominjali kao zemlju čija je javnost dala odlučujući doprinos prestanku terora nad stanovnicima Belgijskog Konga i kao zemlju čija je vojska donela slobodu okupiranoj Etiopiji u Drugom svetskom ratu. Ovaj put fokus je na tri istorijske priče iz perioda kolonijalne uprave na prostorima Britanske Indije. Vremenski locirane u dvadesetom veku, govore o mogućoj manipulaciji sa krizama gladi i njihovim milionskim žrtvama, o kabinetskom uspostavljanju državnih i etničkih granica koji je izazvao velike društvene potrese i o jednom nemilom događaju iz 1919. godine. Posebnu pažnju posvetili smo masakru u Amritsaru (1919), čije su društvene posledice odlična ilustracija onoga što želimo reći celim serijalom.”

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti