Претрага
Претрага
Close this search box.

PREPUSTI SE UMETNOSTI: Bogat kulturno-umetnički program u Galeriji matice srpske

Foto: Galerija matice srpske

U okviru Stalne postavke Galerije Matice srpske u sobi za prepuštanje umetnosti svake nedelje očekuje vas drugo umetničko delo koje stvara specifičnu atmosferu.

U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delom i da ga doživite na vama svojstven način.

Ove nedelje (1–6. septembra) u sobi za prepuštanje izloženo je delo savremene umetnice Milene Jeftić Ničeve Кostić “Veliki platan” iz 1995. godine. Umetnica stvarajući velika platna, jakih bojenih rešenja, sočnih namaza pigmenata, asocijativne, sa izvesnom prikrivenom, neiskazanom životnom punoćom, reflektuje posebnu energiju i stvara “portret“ prirode. Zbog svog velikog formata, slika dopušta posmatraču da u nju uroni i prepusti se senkama, svetlosti, lelujanju linija i intenzitetu boja.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 100,00 dinara, dok je petkom ulaz u Galeriju besplatan.

U petak, 4. septembra u 19 sati održaće se Žefarović u prizmi Da Vinčijevog Traktata o slikarstvu mr Danila Vuksanovića, umetnika i programskog direktora Galerije Matice srpske.
Osim što je čitavim svojim delom Žefarović bio tipičan primer svestrane umetničke aktivnosti o kojoj je Leonardo da Vinči pisao u svom Traktatu o slikarstvu, uticaj ovog dela značajno je pomogao Žefaroviću u živopisanju scena parabola na bođanskom živopisu, ali i o tome kako slikar mora biti sposoban da predstavi što više različitih pojava koje ga okružuju. Žefarović se posebno trudio da primeni principe kontrastnih prikazivanja, lepog i ružnog, tužnog i radosnog – naporedo, ističući osobine naslikanih likova. Čudesan amalgam uticaja slikarskih i teoloških interpretacija predstavlja izuzetan povod za tumačenja i razumevanja međusobno isprepletanih umetničkih tendencija.

Za sve informacije možete se obratiti Stanislavi Jovanović Mindić na telefon 069 1110 453.

Poslednjih nekoliko meseci usled nemogućnosti da se najrazličitiji kulturni događaji održe u našem gradu, osećaj da nam je kultura odsutna postaje sve prisutniji. Međutim, muzeji i galerije su mesta otvorena za publiku, u kojima se i dalje nesmetano može uživati u kulturi i umetnosti. Zato, kreirajte vama sigurnu i prijatnu atmosferu, posetite Galeriju Matice srpske sami ili sa svojim najbližima i prepustite se umetnosti.

Galerija Matice srpske otvorena je svakim danom osim ponedeljkom i to: utorak – četvrtak: 10.00 – 20.00 sati; petak: 10.00 do 22.00 sata; subota i nedelja: 10.00 do 18.00 sati.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti