Претрага
Претрага
Close this search box.

Preuređen muzejski depo u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (FOTO)

Posle više od 50. godina saniran muzički depo u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, čime je sačuvan prostor za više od 350.000 važnih eksponata.

Muzejski depo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, izgrađen 1970. godine, koji koristi i Muzej Vojvodine, a koji je više decenija usled kiša bio plavljen, što je ugrožavalo vrednu kolekciju kuluturnog nasleđa, saniran je i rekonstruisan sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 31 milion dinara.

– Posle 50 godina uradili smo važnu stvar – sanirali muzejski depo i na taj način sačuvali prostor za više od 350.000 važnih eksponata koji se ovde čuvaju. Uspeli smo da stvorimo prostor dostojan očuvanja naše kulturne baštine – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Кako je pojasnio, rešen je tehnički problem sa kanalizacionim sistemom koji je bio uzrok čestog plavljenja i koji je uočen odmah nakon izgradnje. Mirović je najavio da je pripremljena projektna dokumentacija i za druge etape uređenja platoa i unutrašnjosti Muzeja.

– Ovo je godina u kojoj ćemo uložiti znatna sredstva u kulturu i za samo funkcionisanje kulturnih ustanova, za programe kulturnih delatnika, kao i za investicije u ovoj oblasti. Na proleće ćemo završiti rekonstrukciju Кulturnog centra u Vrbasu, obnoviti Dom kulture u Ravnom Selu, koji je izgoreo, a u planu je i rekonstrukcija Кulturnog centra u Srbobranu -naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, ove godine će biti sanirana fasada zgrade Srpskog narodnog pozorišta, a za nekoliko nedelja će biti gotov i projekat za rekonstrukciju Studija M. Radovi na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, bez koncertne dvorane, biće završeni do kraja ove godine.

Obilasku Muzeja prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
milenko
26.01.2021 06:18

Izgleda da su konačno počeli da ”kreče” ono što su Tile i Juga napravili pre 50,60,.. god.

Povezane vesti