Претрага
Претрага
Close this search box.

SANU: Počinje novo doba za srpski jezik i ćirilicu

RFE,RL
Poslanici Skupštine Srbije su u sredu, 15. septembra, jednoglasno su usvojili Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.Taj zakon izglasan je kako je i najavljeno – simbolično, na prošle godine ustanovljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Da smo dobili zakon koji predstavlja osnovu za rešavanje jezičke situacije, da možemo da krenemo ka uređivanju nereda i haosa u oblasti srpskoga jezika i pisma, istakao je za Politiku prof. dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU.

-Dobili smo zakon koji predstavlja osnovu za rešavanje jezičke situacije, da možemo da krenemo ka uređivanju nereda i haosa u oblasti srpskoga jezika i pisma. Gotovo identičan zakon istovremeno je donesen i u Republici Srpskoj, što je bitno. Naše je društvo veoma zabrinuto za status srpskoga jezika. Mislim da je ta zabrinutost dala podršku vrhu države da prelomi, da se posle tridesetak godina usudi da stavi ovo pitanje ozbiljno na dnevni red – naglašava prof dr Tanasić.

Zakonom se širi krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu, i njime će biti obuhvaćeni državni organi kao i svi privredni subjekti koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Ćirilica će biti obavezna i u objavama strukovnih udruženja i javnih servisa, a kulturne manifestacije moraju imati logo na ćiriličnom pismu.

-Pravljen je u skladu s raspoloženjem naroda da se vrati mesto ćirilici koje joj pripada kao našem izvornom nacionalnom pismu. Radi se o pokušaju da se poništi progon srpske ćirilice iz srpskog naroda i njegovog jezika. Treba znati i reći istinu. Ćirilica je, i samo ćirilica, srpsko nacionalno pismo. Latinica nam je nametnuta, a na njoj smo stvorili značajan deo svoje baštine koje se nećemo i ne možemo odreći. Prisvaja se i naša ćirilička baština, a posebno ono što je na srpskom jeziku pisano latinicom. Moramo naći način da to zaštitimo. Upravo u ovom zakonu, a ako ga uzmemo kao osnovu, on nije ni mali ni štur, zahvaljujući uticaju jezičke struke, predlogu odbora koji je usvojen, postoji odredba da je poseban zadatak i briga o proučavanju i zaštiti srpskoga pisanog nasleđa. U državi do sada nije ni postojala takva svest – nastavlja sagovornik.

U zakonu je najavljena i mogućnost da se donesu mere poreskih olakšica za privredne subjekte koji odluče da koriste ćirilicu u svom poslovanju, ali to će biti uređeno poreskim zakonima.

Vlada takođe osniva Savet za srpski jezik koji će da prati i analizira stanje upotrebe ćiriličnog pisma i da radi na unapređenju tog stanja. Odgovorno lice u okvuru firme koja je postupila suprotno od zakone, može da dobije kaznu od 15.000 do 100.000 dinara.

Zakon će početi da se primenjuje za tačno pola godine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti