Претрага
Претрага
Close this search box.

SAVEST U KAMENU: Novi film Dušana Miletića posvećen velikom Jovanu Soldatoviću

Koliko puta ste zastali ispred spomeničke skulpture „Porodica“ na Keju žrtava racije, ili divne kompozicije „Borba jelena“ , koji sa Petrovaradinske tvrđave rikom dočekuju i opraštaju se sa suncem.

Koliko vas je sedelo u krilu bronzanog Đure Jakšića, po sredi Dunavskog parka, kobajagi iz šale, a zapravo ozbiljne namere, ne biste li se sa Đurom i vi pretvorili u figuru deteta. Gledajući „Dvoje“ kako se u beskonačnost grle ispred Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, sigurno ste bar na kratko zamislili nekog i sebe, u intimnom trenu večnosti.

Jeste li se ikada iskreno zapitali ko je autor ovih simbola našeg i drugih gradova, belega kolektivne savesti, svedoka narodne žrtve i borbe za slobodu?

I nije greh ukoliko je odgovor odričan, jer kako to kaže Bela Duranci, spomeničke skulpture, prerastastaju značenjem to pitanje. Zamišljenost koja se u čoveku javlja kada stoji pred figurom, daleko je važnija i zrači humanističkom težnjom.

Ipak, naša je dužnost da pamtimo, kako svoju istoriju, tako i one koji značajnim delima beleže za opomenu, posebno kada se takva dela otrgnu od značenja jednog i konkretnog, zastupajući svojim umetničkim titrajima uvek aktuelnu antifašističku misao.

I sva ta sećanja, naše nevino neznanje i iskrenu zapitanost, povezuje isti lik i ime Jovana Soldatovića – čoveka koji je inspirisao i velikog Miku Antića da napiše predivnu poemu „Beleženje čoveka“.

Neverovatna je stvaralačka ostavština ovog čoveka, čije su skulpture orijentiri Novosađana, ali i drugih naroda širom zemlje.

Fascinantan je njegov doprinos angažovanoj umetnosti, kulturnoj sceni Novog Sada, umetničkom ruhu Petrovaradinske tvrđave…

A ipak u susret stogodišnjici rođenja velikana, tako malo znamo o njemu. Postao je stranac u gradu, kome je ostavio sve što je za života znao i mogao.

U njegovu čast snimljen je ovaj dokumentarac, sa ciljem da nam odškrine vrata njegovog sveta.

Pa sledeći put kada se prošetate gradom, znajte da vas on otpozdravlja – uvek sa drugog kamena i senzibiliteta, ali nikada bez razloga.

Autor filma: Dušan Miletić

Kamera: Lazar Vukadinović

Montaža i postprodukcija: Boris Škrbić

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti