Претрага
Претрага
Close this search box.

Dečiji karneval pod maskama zakazan za 19. maj, a 1. i 2. juna SPEKTAKL KLASIČNE MUZIKE ZA NAJMLAĐE

Foto: Promo

Ulazak u svet klasične muzike nikad nije tako jedinstven i šarmantan! Otkrivamo Karneval životinja, dragulj klasične muzike, koji je osmislio francuski kompozitor Kamij Sen-Sans 1886, a javnosti je predstavljen prvi put na jednoj privatnoj zabavi, iako je prvobitno bio namenjen kompozitorovim učenicima.

Tada kao da je Sen-Sans otvorio prozor u novu stvarnost, otključao vrata sveta životinja kroz note, omogućavajući nam da se upustimo u čarobni karneval zvukova i mašte. Kompozitor kroz četrnaest kratkih stavova predstavlja portrete različitih životinja – od kraljevskog marša lava, preko slonova, magaraca, kengura, kornjače, kokošaka, petlova, labuda i drugih, da bi se u poslednjem stavu ponovila većina ranije iznesenih tema.

Sen-Sans nije ni pretpostavljao da će delo steći toliku popularnost i smatrao je da ono odstupa od njegovog imidža ozbiljnog kompozitora. Zato je bio odlučan u svojoj želji da se kompozicija štampa tek nakon njegove smrti, što se i dogodilo, 1921. godine. Jedini izuzetak bio je čuveni stav Labud koji je, u verziji za violončelo i klavir, štampan godinu dana nakon nastanka.

Upravo ovo nestvarno delo, imaće prilike da slušaju najmlađi Novosađani i Novosađanke na prvom festivalu klasične muzike za decu „SimfoniFest Novi Sad“ 1. juna u velikoj dvorani SPENS-a. Izvešće ga Zrenjaninska filharmonija, pod dirigentskom palicom maestra Stefana Zekića.

Ali pre toga, deca će imati priliku da budu deo dečijeg karnevala pod maskama koji je zakazan za 19. maj. Uzbudljivo putovanje otpočeće u 17 sati od Izvršnog veća Vojvodine, gde će stotine maskirane dece, zajedno sa orkestrom krenuti u povorci prema SPENS-u, gde će ih čekati animatori, spremni da ih provedu kroz zabavnu avanturu.

Svako dete je dobrodošlo da se pridruži povorci, samo je potrebno da roditelji prijave dete putem Instagram stranice SimfoniFest Novi Sad. Deca koja budu učestvovala u povorci, ostvaruju 20 % popusta na karte za festival.

Karneval životinja je, zahvaljujući zanimljivim i prijemčivim temama, postao jedno od najpoznatijih dela Kamija Sen-Sansa, a ujedno i jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike posvećeno deci.

Drugog dana festivala „SimfoniFest Novi Sad“, 2. juna deca će slušati i Wild Symphony Dana Brauna, koju će izvesti Srpski simfonijski orkestar, predvođen maestrom Miranom Vaupotićem. Svoje ulaznice možete pronaći na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i onlajn na njihovom sajtu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti